Ειδησεογραφικό site

Η λίστα του Τσίπρα – Αλλάζει ο χάρτης στο πολιτικό σκηνικό μετά από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

104

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Τρίτη φορά κάλπες  με φόντο το 3ο Μνημόνιο  και πραγματικό του αντίπαλο τα οξύτατα εσωκομματικά προβλήματα, στήνει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο.  Πρώτη φορά  στη νεότερη πολιτική ιστορία  κυβερνόν κόμμα διαλύεται σε διάστημα 8 μηνών από την ανάληψη της εξουσίας και αναζητεί εκ νέου τη λαϊκή νομιμοποίηση μετατοπιζόμενο προς το σοσιαλδημοκρατικό  κέντρο με αποτέλεσμα να μεταβάλλει ριζικά την ιδεολογική του αναφορά. Πρώτη φορά ανακοινώνονται εκλογές από πρωθυπουργό χωρίς να προσδιορίζονται επακριβώς χρονικά ενώ πρώτη φορά επίσης  κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να τις αποτρέψουν σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι οι κάλπες θα είναι καταστροφικές καθώς θα οδηγήσουν σε νέο Μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός  ετοιμάζει τις  νέες λίστες υποψηφίων ανά την Επικράτεια στις οποίες θα συμμετέχουν υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, έμπειροι τεχνοκράτες, «άνθρωποι της αγοράς» και φυσικά   κομματικά στελέχη της  απολύτου εμπιστοσύνης του. Τουλάχιστον  43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν εκτός και θα ενσωματωθούν στις λίστες της ευρωσκεπτικιστικής Αριστερής  Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΑΚΡΑΙΟΥ ΡΙΣΚΟΥ»

Η κίνηση Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται ως ενέργεια «ακραίου ρίσκου» που αν ευοδωθεί θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας και θα τον εδραιώσει στο πολιτικό στερέωμα.  Μπορεί το 2015 να μην είναι 1985 όταν οι εκλογές διεξήχθησαν με λίστα που είχε θεσπίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1982,  η λίστα ωστόσο συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας καθώς η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου παρά τη σκανδαλολογία και τις εμπρηστικές τακτικές της αντιπολίτευσης κατάφερε να εξαντλήσει σχεδόν την τετραετία. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε σήμερα να αντλήσει τακτικές και συνθήματα προκατόχων του στην πρωθυπουργία κυρίως του  Ανδρέα Παπανδρέου θεωρώντας εαυτόν ικανό όχι απλώς να διαχειριστεί αλλά να διαμορφώσει μια νέα πολιτική κατάσταση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην  Ευρώπη.

ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ 

Απέναντι του δεν έχει  μόνον τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά τη μέχρι πρότινος δική του εσωκομματική αντιπολίτευση που του στέρησε  τη  «δεδηλωμένη» στη  Βουλή κατά τις ψηφοφορίες για την ψήφιση του Μνημονίου και νωρίτερα δύο νομοσχεδίων με εφαρμοστικούς νόμους.  Προς τούτο ο πρόεδρος της ΝΔ  ζήτησε τη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να καταγραφεί η πραγματική κοινοβουλευτική δύναμη της κυβερνώσας παράταξης  ενώ αναλόγως σκέφτεται να πράξει και η πρόεδρος της Βουλής πριν υποβάλλει την παραίτηση της
και ενταχθεί στην Πλατφόρμα. Αμφότεροι χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική  τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται μεταξύ τους συναντήσεις τις οποίες προανήγγειλε ο κ.  Μεϊμαράκης.

ΕΠΟΜΕΝΗ  ΜΕΡΑ

«Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συγκρότηση κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας βουλής αλλά και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης» είπε στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την παράδοση της εντολής βάζοντας τέλος στις όποιες προτάσεις δημιουργίας ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος πριν τις εκλογές. Αν κόψει πρώτος το νήμα πιθανολογείται ότι θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων σε συνεννόηση  αφού ούτως ή άλλως ένα τέτοιο Μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από μονοκομματική
κυβέρνηση. Αν η διαφορά είναι μεγάλη υπέρ του,  θα δρομολογηθούν ραγδαίες εσωκομματικές  εξελίξεις στους παλαιούς σχηματισμούς  όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και το  ΚΚΕ που  απειλείται από την αντιμνημονιακή Πλατφόρμα του Παναγιώτη  Λαφαζάνη. Σε μια τέτοια περίπτωση  ο ίδιος πιστεύει ότι θα  κυριαρχήσει και θα μπορεί να ανακαθορίσει τους όρους  του παιχνιδιού  διαμορφώνοντας αναλόγως το  νέο κοινωνικο – οικονομικό μοντέλο της χώρας.

ΞΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ  

Οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών,  όπως της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ , του προέδρου του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είναι  δυσανάλογες με τις  θέσεις  που είχαν διατυπώσει  εναντίον του δημοψηφίσματος  της 5ης  Ιουλίου το οποίο ο κ. Τσίπρας κέρδισε κατά κράτος. Αυτή τη φορά οι ευρωπαίοι αντιμετώπισαν με χαμόγελο την πρωθυπουργική απόφαση προτάσσοντας απλώς την αναγκαιότητα της  απαρέγκλιτης τήρησης του νέου προγράμματος. Προφανώς επειδή διαπίστωσαν ότι  ο πρωθυπουργός  μπορεί άνετα και διατηρώντας  το λαϊκό του έρεισμα να μετατοπιστεί από το αντιμνημονιακό μέτωπο στο μνημονιακό μπλοκ.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Αντιθέτως πολύ επιφυλακτικές είναι οι αγορές.  Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξέφρασε με σχετική ανακοίνωσή του ανησυχίες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, λόγω της παραίτησης Τσίπρα και της διενέργειας πρόωρων εκλογών, γεγονότα, που όπως εκτιμά ο οίκος θα αυξήσουν την ανησυχία των πιστωτών. Ενώ και οι Financial Times στο χθεσινό τους πρωτοσέλιδο  κάνουν λόγο για πολιτική αστάθεια και αναφέρουν: « Η Ελλάδα αντιμετωπίζει νέα αστάθεια καθώς ο Τσίπρας καλεί σε διενέργεια αιφνίδιων εκλογών». «Ο Τσίπρας παραιτείται, βουλιάζοντας τη χώρα σε νέα κρίση», τιτλοφορεί το άρθρο της η «Daily Telegraph», φιλοξενώντας εκτενές ρεπορτάζ για το ελληνικό ζήτημα .  Για τακτική υποχώρησης από τον Ελληνα πρωθυπουργό κάνει λόγο με τη σειρά της η «FAZ». Κι εδώ το κλίμα διαμορφώνεται γύρω από την άποψη ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε εκλογές για να ενισχύσει τη βάση της δύναμής του, επισημαίνοντας ότι οι ταχείες εκλογές είναι προς όφελός του, αφού αποδυναμώνει την ανασύνταξη προεκλογικής εκστρατείας από τα άλλα κόμματα. Δεν διστάζει ωστόσο να γράψει και ότι η Αριστερή Πλατφόρμα του κάνει τη ζωή «πατίνι». Τέλος, καταλήγει ότι η πιθανότητα του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει αυτές τις εκλογές είναι μεγάλη κι αυτό διότι κρατά «σκληρή» στάση απέναντι στους δανειστές. Μάλιστα, καταγράφει μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο συγκεκριμένα, η οποία του… παραχωρούσε ποσοστό πρόκρισης άνω του 60%.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η είδηση διεξαγωγής των  εκλογών βρήκε σε θέσεις μάχης τα κόμματα   τα οποία τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουν τα  ψηφοδέλτια τους.  Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίναξε στα ύψη  την αντιπαράθεση του με τον πρωθυπουργό  καταλογίζοντας του «πολιτική αλητεία, αγυρτεία, φαυλότητα, μικροπρέπεια» κτλ.  «Όσο μπορούμε  να τον  καθυστερήσουμε θα το κάνουμε. Πρέπει να καταλάβει  ότι δεν είναι δικτάτορας. Πρέπει να συνέλθει γρήγορα  το παιδί» είπε  δείχνοντας  με  αυτόν τον τρόπο  ότι  η τακτική του  «σκληρού ροκ» που ακολούθησε το 2000  και το  2004 απέναντι στη  ΝΔ ο  πανίσχυρος τότε  Κώστας Λαλιώτης   μοιάζει με ρομαντικό  βαλς  μπροστά σε αυτό που έπεται τις προσεχείς  εβδομάδες  από πλευράς  Νέας  Δημοκρατίας. Αναπομπή δηλαδή  στις  «πέτρινες εποχές» της δεκαετίας του 1980 και  παραπίσω.  Κι αυτό γιατί  κατά τον κ. Μεϊμαράκη «παρότι νέος ο κ. Τσίπρας  αποδεικνύει ότι διαθέτει  γερασμένο και φαύλο μυαλό».

Εξίσου σκληρή και η  τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος κατηγορεί  τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί παλαιοκομματικές τακτικές: «Εξι μήνες το κράτος αποσυντίθεται και τα υπουργεία ‘ανακαταλήφθηκαν’ από τους κολλητούς, τους συγγενείς, τους κομματικούς. Τα ίδια που έκαναν και τα παλιά κόμματα εξουσίας. Στην παιδεία η προσπάθεια των παιδιών να ξεχωρίσουν θεωρήθηκε ρετσινιά… Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και των ανοιχτών φυλακών που εφάρμοσαν οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα οδηγούν σε ανασφάλεια και απόγνωση τα νησιά μας αλλά και τις συνοικίες των πόλεων.. Η κυβερνητική αυτή παρέα δεν θέλει να δουλέψει και δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα. Θέλει μόνο να ‘συναλλάσσεται’ και να κερδίζει χρόνο».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της αφού χαρακτήρισε τον κ. Αλέξη Τσίπρα δραπέτη της ευθύνης προανήγγειλε διμέτωπη επίθεση προς τα αριστερά και τα δεξιά της: «Εμείς θα δώσουμε δυναμικό παρών στις εκλογές. Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, με νέο ύφος, νέο λόγο, νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά του, θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και με όλες τις εκδοχές του αριστερού λαϊκισμού».

Το ΚΚΕ δεν ξέφυγε από την πάγια τακτική του «μόνο εναντίον όλων». Ο γενικός του γραμματεάς κ. Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Το ΚΚΕ αισθάνεται δικαιωμένο, δεν παίρνει μέρος στις διάφορες απόπειρες διαμόρφωσης αντιλαϊκών κυβερνήσεων διαχείρισης, όπως κι αν αυτές ονομασθούν, «ειδικού σκοπού», «αριστερές», «σωτηρίας», που οδηγούν συνέχεια το λαό στη χρεοκοπία, όπως έδειξε η πείρα των τελευταίων 5 χρόνων της κρίσης, με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και το τελευταίο 6μηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Προβλέψεις 

Παλαιοί πολιτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ασφυκτικής οικονομικής εξάρτησης ο όποιος χρόνος παραμονής  ενός κόμματος στην κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι  «από λίγος έως ελάχιστος». Θεωρούν ότι αν δεν σχηματιστεί εθνικού σκοπού κυβέρνηση τότε μοιραίως η χώρα θα αντιμετωπίσει οξύτερα προβλήματα το προσεχές διάστημα μέχρι την Άνοιξη του 2016 ενώ προτείνουν αναδιαπραγμάτευση ορισμένων βασικών σημείων του  3ου  Μνημονίου. Κυρίως αναφορικά με τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων  και των μικρομεσαίων ενώ εισηγούνται την άμεση εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων διαβλέποντας έκρηξη της ανεργίας από τον Σεπτέμβριο.

Με  έμπειρα πρόσωπα της πολιτικής προερχόμενα από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο,  τεχνοκράτες της αγοράς και  έμπιστα κομματικά στελέχη  πλαισιώνει τα ψηφοδέλτια του  ΣΥΡΙΖΑ  ο πρωθυπουργός ενόψει της καθοριστικής εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου. Είναι  η τρίτη φορά σε διάστημα  μόλις  οκτώ μηνών που καταφεύγει σε κάλπες  αποφασίζοντας μάλιστα να αλλάξει το ιδεολογικό του προφίλ λόγω της μετατόπισης του στο  πολιτικό Κέντρο. Στο ερώτημα: « Γιατί ο κ.  Τσίπρας προκάλεσε τώρα εκλογές από τη στιγμή που υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο και τα χρήματα άρχισαν να εκταμιεύονται;»  δεν υπάρχει απάντηση παρά μόνον για λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης στον διαιρεμένο πλέον ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ίδιος πιστεύει  ότι αυτή την απάντηση  – εντολή ανανέωσης της διακυβέρνησης  θα του τη δώσει ξανά ο λαός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.