Ειδησεογραφικό site

Η κ. Ρεπούση για το… συνωστισμό: «Nα αποζημιωθούν οι τσέτες» – Αποκάλυψη από το «Ξεκάρφωμα»

439

Του Κάπα Σαρδάμ

Με τις επιφυλάξεις της κυρίας Ρεπούση ψηφίστηκε στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που τιμωρεί με φυλάκιση 2-3 ετών την κακόβουλη άρνηση των γενοκτονιών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή και από τα Διεθνή Δικαστήρια. Με αφορμή αυτή την ψήφιση, το «Ξεκάρφωμα» είχε την ευκαιρία να συναντήσει στο καφενείο του Κοινοβουλίου την καθηγήτρια Ιστορίας, η οποία έγινε πανελληνίως γνωστή από την επιμέλεια του βιβλίου για τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου υπήρξε ο… «συνωστισμός στην προκυμαία».

Η κυρία καθηγήτρια μας έδωσε, εν τάχει, τις εξής διευκρινίσεις που αποκαθιστούν την ιστορική αλήθεια:

– Οι Έλληνες εθνικιστές της Σμύρνης, μόλις έβλεπαν στο δρόμο κάποιον αγριεμένο τσέτη, πήγαιναν και έπεφταν πάνω στην προτεταμένη ξιφολόγχη του, μόνο και μόνο για να ενοχοποιήσουν το εκσυγχρονιστικό απελευθερωτικό κίνημα του Κεμάλ.
– Τη φωτιά στην Πόλη, ναι μεν την έβαλαν οι Τούρκοι που είχαν έρθει ως εκδρομείς από την Αλμυρά Έρημο, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, αλλά το έκαναν ως ένα είδος happening, στο πλαίσιο δημιουργίας μιας πανηγυρικής ατμόσφαιρας εν όψει αναχώρησης των ελληνικών πλοίων.
– Κατά την προσέλευση των Ελλήνων ταξιδιωτών προς επιβίβαση στα αναχωρούντα πλοία που θα τους πήγαιναν κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου, οι γαλαντόμοι Τούρκοι αξιωματικοί έσπευδαν να σηκώσουν τις βαλίτσες των Ρωμιών τουριστών, ώστε να τους ξεκουράσουν λίγο.
– Δεν ήταν λίγοι οι άτακτοι κεμαλικοί που, μόλις ακουγόταν ο προειδοποιητικός ήχος αναχώρησης των κρουαζιερόπλοιων, εγκατέλειπαν τις σκοπιές τους και έτρεχαν στις αποβάθρες κουνώντας το μαντήλι τους, ενώ το δάκρυ έτρεχε κορόμηλο.

Η κ. Ρεπούση μάς είπε πως προτίθεται να καταθέσει τροπολογία σε προσεχές άσχετο νομοσχέδιο, ώστε να αναγνωριστεί στους κληρονόμους των ευγενών αυτών τσετών το δικαίωμα αποζημίωσης για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους Ρωμιούς ταξιδιώτες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.