Ειδησεογραφικό site

Η Κωνσταντοπούλου καλεί τον Στουρνάρα στη Βουλή την πιο κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων

29

Στην καρέκλα του μαρτυρίου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καλεί τον κ. Γιάννη Στουρνάρα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να τον εξετάσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών με την Siemens.

Πρόκειται για τον συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2012 και την οποία η σημερινή κυβέρνηση και η Πρόεδρος του κοινοβουλίου χαρακτηρίζουν «επαίσχυντη και άκυρη».

Η πρόσκληση έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατάθεση στην Βουλή της ετήσιας νομισματικής έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας το περιεχόμενο της οποίας προκάλεσε την οργή της Προέδρου με αποτέλεσμα να την επιστρέψει ως «απαράδεκτη». Ωστόσο, η πρόσκληση στην Επιτροπή Θεσμών που με πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου εχει επανακινήσει την έρευνα του σκανδάλου της Siemens αποσκοπεί ξεκάθαρα στον εντοπισμό και ανάδειξη ενδεχόμενων πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών του κ. Στουρνάρα.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η κλήση που έφυγε χθές το βράδυ από την Βουλή καλεί τον κεντρικό τραπεζίτη να παραστεί στην επιτροπή την προσεχή Δευτέρα στη μια το μεσημέρι.

Αυτό γιατί η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται η κρισιμότερη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών. Θα ήταν δηλαδή παράδοξο την ώρα που η αγωνία στο εσωτερικό της χώρας θα έχει χτυπήσει «κόκκινο», προκαλώντας ενδεχομένως παρενέργειες και  στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ να βρίσκεται «κλεισμένος» σε μια αίθουσα της Βουλής και να απαντά για τις ενέργειές του ως υπουργός Οικονομικών.

Γι’ αυτό και το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα επισημαίνει πως: Με χαρά ο Διοικητής  της ΤτΕ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, αλλά όταν ολοκληρωθεί η  η προσπάθεια διάσωσης της χώρας!

Σύμφωνα με κύκλους από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας  σέβεται τους Έλληνες βουλευτές και άλλωστε τα δύο χρόνια που ήταν υπουργός οικονομικών είχε ανταποκριθεί και πάντοτε τους ενημέρωνε, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και κατ’ίδιαν παρά τη δυσκολία της συγκυρίας και ουδέποτε επεφύλαξε εκπλήξεις για την οικονομική συγκυρία.

Όπως μεταφέρει το περιβάλλον του,  όταν όλα θα έχουν τελειώσει με το καλό και θα έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας θα υπάρξει χρόνος για τη Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλή και, όπως αναφέρουν, και τότε με  μεγάλη χαρά ο Διοικητής θα ανταποκριθεί.

Ενοχλημένη η Ζωή και από την ΕΕ

Εκτός αυτού, η πρόεδρος σε ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έδειξε ενοχλημένη για «tweet» του γραφείου Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που αφορούσε στη χθεσινή συγκέντρωση διαδηλωτών, που ζητούσαν τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

«Η Βουλή πάντως υποδέχθηκε τους συγκεντρωμένους» είπε αρχικά, για να προσθέσει: «Αν δείτε ποιοι καλούσαν στη συγκέντρωση, θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Ο κ. Καρβούνης είχε ανεβάσει ένα tweet-πρόσκληση… Φυσικά και είναι θεσμική παρέμβαση, που δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα, όταν οι δανειστές καλούν σε συγκέντρωση. Γιατί σήμερα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη κυβέρνηση».

Όνειρο θερινής νυκτός η συμφωνία με κατεπείγουσα διαδικασία
Επιπροσθέτως, η πρόεδρος ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα την Τετάρτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να υπάρξει κατεπείγουσα συζήτηση στη Βουλή το επόμενο Σαββατοκύριακο, εφόσον υπάρξει συμφωνία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, απάντησε: «Γιατί είστε παραιτημένοι;» και χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» το ενδεχόμενο να περάσει η συμφωνία ως ένα άρθρο και με εξπρές διαδικασία.

«Η συνέχιση αποπληρωμής των δανείων είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε για μια ακόμα φορά τα ευρήματα του προκαταρκτικού πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος, σύμφωνα με τα οποία «όλο το μνημονιακό χρέος είναι παράνομο».

Η πρόεδρος εξήγησε ότι τα ευρήματα των ερευνών «δείχνουν πως η μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο είναι άκυρη», ενώ τόνισε ότι «η συνέχιση αποπληρωμής συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πάντως, με τον αγώνα για την ανάδειξη του επαχθούς χρέους που έχει ξεκινήσει η Πρόεδρος, συμπαρατάχθηκαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που με επιστολή τους ζητούν την εκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Η κίνηση της ομάδας των 49 ερμηνεύεται από έμπειρους κοινοβουλευτικούς παρατηρητές ως επίδειξη δύναμης της κυρίας Κωνσταντοπούλου ενόψει και των νέων συσχετισμών που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη συμφωνία κυβέρνησης – πιστωτών στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το περιεχόμενο της επιστολής που κινείται στην σκληρή γραμμή απέναντι στους εταίρους – πιστωτές υπογράφεται από βουλευτές – εκπροσώπους όλων των τάσεων του κυβερνητικού κόμματος. Είναι δε ενδεικτικό ότι την ωρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, με επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους, οι συντάκτες του κειμένου επαναφέρουν το αίτημα της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.