Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση μιλάει πάλι για συμφωνία με τους δανειστές αρχές Ιουνίου – Ο Σακελλαρίδης βάζει τέλος στα σενάρια για έλεγχο κεφαλαίων ενώ «αδειάζει» Ζωή και Βαρουφάκη

48

Απέκλεισε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα σενάρια περί επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες που εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουνίου. «Άδειάζει» Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκη το Μαξίμου.

Ανυπόστατα χαρακτήρισε τα σενάρια περί ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρας ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «δεν θα την αποδεχθεί αν δεν κινείται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής». Για το εάν η 5η Ιουνίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει καταληκτικές ημερομηνίες, ούτε τελεσίγραφα και συμπλήρωσε ότι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας υπάρχει επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη να επέλθει μία συμφωνία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπάρχει σύγκλιση απόψεων και με τους θεσμούς για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών και τα εργασιακά.

Όπως είπε, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία «αλλά πιέζει το πρόβλημα ρευστότητας», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup όταν έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες κάτι που, όπως τόνισε, «θα γίνει σύντομα».

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά με το αν η κυβέρνηση έχει τα χρήματα για να πληρώσει μισθούς και την επόμενη δόση του ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», αλλά όσον αφορά στην αποπληρωμή του Ταμείου, αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να πληρώνονται και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας.

Πάντως, ο κ. Σακελλαρίδης «άδειασε» τον Γιάνη Βαρουφάκη όταν αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να έχει ηχογραφήσει τους Ευρωπαίους ομόλογους του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει τέτοια εντολή.

«Δεν υπάρχει καμία εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Οικονομικών να ηχογραφεί τις συνεδριάσεις του Eurogroup», είπε, τονίζοντας ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον κ. Βαρουφάκη από την πλευρά της κυβέρνησης και πως «χαίρει της εμπιστοσύνης» του Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς για τη διαφωνία της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την επιλογή Ταγματάρχη για την ΕΡΤ ο κ. Σακελλαρίδης είπε οτι «δεν τίθεται ζήτημα πάνω στο δικαίωμά της να λέει την άποψή της στα όργανα» προσθέτοντας ότι «για την κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ». Σε ερώτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν απορριθφεί η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση για το πρόσωπο του Λάμπη Ταγματάρχη».

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν συζητά σενάρια τύπου 11% και 23% για ΦΠΑ προσθέτοντας ότι αντιπροτείνει μια ελάχιστη αύξηση στον υπάρχοντα χαμηλό συντελεστή (από 6,5% στο 7%) διευκρινίζοντας ότι «έχουμε προτείνει όλα τα τρόφιμα να πάνε στο 7%».

Κληθείς να τοποθετηθεί για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη στάση των εταίρων στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όταν βρίσκεσαι στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική και να εκφράσεις διαφωνίες ακόμα και στον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.