Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση διορθώνει τα τερατώδη λάθη στον ΕΝΦΙΑ – Πώς θα υπολογιστεί

35

Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί με την Τρόικα περαιτέρω βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων, καθώς το αργότερο έως την επόμενη Παρασκευή θα πρέπει να βρίσκεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με όλες τις παρεμβάσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το σκληρό παζάρι με την Τρόικα μπορεί να έχει θετική κατάληξη εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών πειστούν ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος της είσπραξης 2,650 δισ ευρώ, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι αν οι φόροι που θα βεβαιωθούν πέσουν κάτω από τα 3,2 δισ ευρώ.

Μικρότερος κατά 500 εκατ. ευρώ ο φόρος

Με βάση τη πρώτη εκκαθάριση του φόρου, όπου προέκυψαν και τα τερατώδη λάθη στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, οι φόροι που βεβαιώθηκαν έφτασαν στα 3,540 δισ ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας εν όψει των διορθώσεων που πρόκειται να γίνουν. Ο επανυπολογισμός του φόρου στις επίμαχες περιοχές υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 167 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος από τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις σε χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους δεν θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν δημοσιονομικές αντοχές για ακόμα 100 εκατ. ευρώ- που υπολογίζεται ότι είναι το κόστος από μια έκπτωση έως 30% στα ξενοίκιαστα ακίνητα- κάτι που σημαίνει ότι ο πήχης των φόρων προς βεβαίωση θα πέσει στα 3 δισ ευρώ, όριο που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση προς τα κάτω.

Τρομάζει την Τρόικα η εισπραξιμότητα -Θα πρέπει να φθάσει το 83%

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι το πώς θα πειστεί η Τρόικα ότι από τα 3 δισ ευρώ μπορούν να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 2,650 δισ ευρώ, δηλαδή ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να ανέβει από το 83% στο 88%. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η εισπραξιμότητα αυτή μπορεί να επιτευχθεί λόγω της διεύρυνσης της βάσης του φόρου ακινήτων σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρσι, επικαλούμενοι τα στοιχεία είσπραξης του ΕΕΤΑ (το αποκαλούμενο χαράτσι της ΔΕΗ), που ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις των 1,9 δισ ευρώ. Πέρα από το παζάρι για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθεί και η πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ, παρά το ότι η θέση της Τρόικας ήταν εξαρχής αρνητική.

Η κυβέρνηση φοβάται νέο χάος με ουρές στις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία

Αντιθέτως, εσωτερικό ζήτημα χαρακτηρίζεται το πακέτο των βελτιώσεων και απλοποιήσεων στη διαδικασία για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών, με στόχο να αποφευχθούν οι ουρές στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή για το κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο TAXIS και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, αφού το ΚΕΠΥΟ δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά αρχεία των ταμείων. Πιο απλή θα είναι η διαδικασία και για τους αναπήρους, καθώς σε πρώτη φάση θα γίνουν αποδεκτά τα περσινά πιστοποιητικά αναπηρίας.

Σε έξι δόσεις ο νέος ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί εκτός απροόπτου σε 6 δόσεις και η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος στους 4.000 οικισμούς που έγιναν τα τερατώδη λάθη

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου οι στρεβλώσεις προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη. Η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ, όπως αναμένεται να γίνει κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτή τη διαδικασία ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.