Ειδησεογραφικό site

Η Κομισιόν άκουσε θετικά τις δηλώσεις Τσίπρα – Συνάντηση με τον Γιούνκερ την Τετάρτη

29

Με καλό μάτι είδαν στην Ευρωπαική Επιτροπή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σάββατο
στο πρακτορείο Bloomberg, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, που επίσης ανακοίνωσε πως ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης είχε άτυπη συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, ο κ.Σχοινάς τόνισε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο της Κομισιόν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Εξήγησε συγκεκριμένα ότι η Επιτροπή σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι ο κ. Γιούνκερ θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί τη βάσει της παραπάνω δήλωσης και είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη τροποποίηση της δομής της τρόικας ή κατάργησής της, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της, στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή αναμένει την αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής πλευράς και δεν θέλει να προβεί σε εικασίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

«Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών- μελών της Ευρωζώνης» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.