Ειδησεογραφικό site

Φωτιές ανάβει στη Βουλή η Ζωή – Αποστάσεις κρατά η κυβέρνηση

36

Παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων και υπαλλήλων της Βουλής, έγινε η πρώτη συνέντευξη τύπου, της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωσταντοντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτηση της άνοιξε σειρά θεμάτων με κυρίαρχο, το ζήτημα εγκυρότητας μνημονιακών νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Βουλής, επέμεινε στη θέση της περί αλλοίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όταν κάποιοι βουλευτές απουσιάζουν –όπως οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής – και έθεσε θέμα εγκυρότητας μνημονιακών νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή και με την απουσία των Χρυσαυγιτων Βουλευτών πήραν λιγότερες από 151 ψήφους.

«Ο αριθμός των παρόντων επηρεάζει την πλειοψηφία των αποφάσεων της Βουλής» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε λέγοντας πως όσα «κακόπιστα και αποπροσανατολιστικά λέγονται οφείλονται στην ανησυχία γιατί μπορεί να ακυρωθούν μνημονιακές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από λιγότερους από 151 βουλευτές».

Η Πρόεδρος της Βουλής εξήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών όπως :
-Περικοπή βουλευτικής αποζημίωσης όταν οι αδικαιολόγητες απουσίες των βουλευτών ξεπερνούν τις 5 , τότε η αποζημίωση θα περικόπτεται κατά το 1/5.

-Συζητείται η κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών που λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

-Λύση της σύμβασης leasing των βουλευτικών αυτοκινήτων την πρώτη Σεπτεμβρίου ενώ έληγε στο τέλος του 2015, προκειμένου να επανεκτιμηθούν αυτές οι δαπάνες.

Αύριο (5/3/2015) με επιστολή της στους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Μητσοτάκη, Σημίτη και Παπανδρέου θα ζητήσει να αποδώσουν τα γραφεία που κατέχουν στο κεντρικό κτίριο της Βουλής για να χρησιμοποιηθούν για το κοινοβουλευτικό έργο.

Η ίδια, επανέλαβε την εξαγγελία για τη δημιουργία επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους στην οποία θα συμμετέχουν προσωπικότητες εγνωσμένου και διεθνούς κύρους, ενώ κατά τον έλεγχο του χρέους θα αντιστοιχηθούν αρχικές με καταληκτικές συμβάσεις όπως με τη Siemens ή για τα εξοπλιστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτές οι συμβάσεις «της διαφθοράς» – όπως είπε- συντέλεσαν στη διόγκωση του χρέους.

Η Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε επίσης, ότι η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Έντονη ήταν πάντως η αντίδραση της ΝΔ σχετικά με τις απόψεις της Προέδρου της Βουλής για την απουσία των χρυσαυγιτών βουλευτών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να κάνει τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;».

Κύκλοι της ΝΔ διευκρίνιζαν ότι όλος ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κ. Κωνσταντοπούλου ότι μπορεί να άκυρα λόγω της απουσίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, έχουν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από προφυλάκιση των εν λόγω βουλευτών που έγινε στο τέλος του 2013. Tέλος,όπως σημείωναν ότι δεν υπήρξε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με λιγότερες από 151 ψήφους και να μπορούσε να επηρεαστεί από τις απουσίες των χρυσαυγιτών.

”Οι νόμοι ακυρώνονται από τους υπουργούς” λέει το Μαξίμου

«Όταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών» τόνισε ο Γ. Σακελλαρίδης μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής με τις οποίες έθεσε θέμα εγκυρότητας των νόμων που ψηφίστηκαν απουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Σαφείς αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση από τις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία την Τετάρτη έθεσε θέμα εγκυρότητας διατάξεων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή με λιγότερες από 151 ψήφους (λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής).στις δηλώσεις της

«Όταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον σταθμό MEGA.

Προσέθεσε πως η κ. Κωσταντοπούλου «δεν είπε ότι [οι εν λόγω διατάξεις] είναι άκυρες, αλλά να εξεταστεί η εγκυρότητά τους».

Υπενθυμίζεται πως η κ. Κωνσταντοπούλου διεμήνυσε επίσης προς τη Δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να εμποδίζεται αναιτιολόγητα η παρουσία στη Βουλή εκείνων που είναι σε προσωρινή κράτηση, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει ότι χορήγηση άδειας μπορεί να υπάρχει με ειδική αιτιολογία.

Οι δηλώσεις της προέδρου του κοινοβουλίου προκάλεσαν την αντίδραση κομμάτων της πρώην συμπολίτευσης.

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να κάνει τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

«Το επίμονο πάθος της κ. Κωνσταντοπούλου για την συνεχή παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή την οδηγεί σε επίμονα θεσμικά ατοπήματα – παρά την αποδοκιμασία των θέσεων της ακόμη και από το κόμμα της», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, τις δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου επικρότησε η Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι η τοποθέτησή της είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.