Ειδησεογραφικό site

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων στο επίκεντρο συνάντησης Βρούτση με τρόικα

54

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν συζητήθηκαν τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, του νέου πλαισίου για την κήρυξη απεργιών και της αύξησης των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου και η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη, είχε περιγραφικό και όχι διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζονται κυρίως με τις αλλαγές που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο ασφαλιστικό σύστημα με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, ενώ εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες οι ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ.

Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων που αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα το φθινόπωρο.

Στην επόμενη συνάντηση θα εξετασθεί και το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια επί πλέον μονάδα.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, έδειξε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας που παρέχει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό προφίλ των ασφαλισμένων όλων των ταμείων και την συγκρότηση του ενιαίου Ταμείου Απονομής των συντάξεων. Ο κ. Κοστέλο, χαρακτήρισε το σύστημα «πρωτοπόρο» και ανέφερε ότι δεν υπάρχει στη χώρα του.

Δεν συζητήθηκαν σύμφωνα με την ίδια πηγή το θέμα των ομαδικών απολύσεων νέου νομοθετικού πλαισίου για την κήρυξη απεργιών και της αύξησης των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Σύμφωνα με άλλο ανώτερο στέλεχος, τέθηκε το θέμα της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και ζητήθηκε να τεθεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας της προνοιακής πολιτικής όπως για παράδειγμα η χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, μεταγραφής φοιτητών, ώστε να υπάρχει συσχέτιση των εισοδημάτων με τις παροχές και αποτελεσματικότερη διάχυση των κοινωνικών ενισχύσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.