Ειδησεογραφικό site

Η χώρα σε τεντωμένο σχοινί – Τι πρόκειται να συμβεί αν στις 5 Ιουνίου, δεν πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ – FT: Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν άσχημα -Ο Τσίπρας πλέον φοβάται ατύχημα

153

Εδώ και δυο μήνες έχει κυκλοφορήσει από την Bank of America το σενάριο της επόμενης ημέρας εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεν πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στον Ιούνιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ συνολικά 1,6 δισ., αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου.

H αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως η Ελλάδα θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος και στη συνέχεια, αν και πάλι δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Η αλληλουχία των γεγονότων θα έχει ως εξής:

1) Αποστέλλεται άμεσα προσωπικό του ΔΝΤ, καλώντας το μέλος του να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στο μέλος δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου, ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου προτού τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.

2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα τού να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση.

3) Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.

Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε βρετανικό δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).

Ωστόσο, ενδέχεται οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης να μην υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε σημείο χρεοκοπίας, εάν η χώρα χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, αυτή η στάση θα μπορούσε να κρατήσει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της Φρανκφούρτης.

Εφόσον αυτή η πρωτοφανής αδυναμία επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να θέσει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εν αμφιβόλω και να εγείρει διάφορα ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, που θα περιλαμβάνει πληρωμές σε άλλους επίσημους πιστωτές ή σε ιδιώτες δανειστές – κάτι που θα επιδείνωνε τα προβλήματά της. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, οι απόψεις των οποίων καθορίζουν αν η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρο για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες της, σημειώνουν πως μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα στιγματίσει τη χώρα σε σημείο χρεοκοπίας.

Βόμβα από δημοσίευμα των FT για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Η νέα απειλή της Αθήνας ότι δεν θα πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, προτιμώντας να ανταποκριθεί στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, ανεβάζει κατακόρυφα τους κινδύνους εκτροχιασμού και ατυχήματος.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times με κεντρικό άρθρο τους, η δημόσια προειδοποίηση του Νίκου Βούτση, ενός από τους παλαιότερους πολιτικούς συμμάχους του Τσίπρα, έρχεται δύο εβδομάδες μετά την αντίστοιχη απειλή του Τσίπρα, μέσω εγγράφου, προς την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τους Έλληνες αξιωματούχους ότι επίκειται πτώχευση, οι πιστωτές έχουν αρχίσει να αγνοούν αυτές τις απειλές, πιστεύοντας ότι η Αθήνα τις χρησιμοποιεί για τη διαπραγματευτική τακτική της», αναφέρει το άρθρο και στη συνέχεια επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο που έχει γνώση της οικονομικής θέσης της κυβέρνησης.

Είναι σαφές ότι οι πληρωμές του Ιουνίου προς το ΔΝΤ δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, όντως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την επόμενη πληρωμή προς το ΔΝΤ, η οποία είναι κατανεμημένη σε τέσσερις ξεχωριστές δόσεις άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και χρονικά εκτείνονται από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου.

«Είναι σαφές ότι οι πληρωμές του Ιουνίου προς το Ταμείο δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση», είπε ο αξιωματούχος. Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις δεν μειώνονται.

Πάνε άσχημα τα πράγματα

Ένας αξιωματούχος που έχει επαφή με τον πρωθυπουργό αναφέρει στους Financial Times: «Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν άσχημα. Η Γερμανία παίζει σκληρά. Ακόμα και η Μέρκελ δεν είναι τόσο ανοικτή να βοηθήσει όπως ήταν πριν». Το άρθρο σημειώνει ότι η Αθήνα ανησυχεί ιδιαιτέρως για τη στάση του ΔΝΤ, γι’ αυτό και ο Τσίπρας έχει προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, έτσι ώστε να μαλακώσει τις απαιτήσεις του.

Κατηφής ο Τσίπρας 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, οι άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι είναι σε κατηφή διάθεση, καθώς πλέον αναγνωρίζεται ο σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για να καταλήξει το άρθρο ως εξής: «Η παρατεταμένη συμπίεση μετρητών στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε περικοπές των δαπανών στον δημόσιο τομέα με κεφάλαια που εκτρέπονται από τα νοσοκομεία, τις επιδοτήσεις της ΕΕ και των συνταξιοδοτικών ταμείων, για να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του πέταξαν για τη Ρίγα με C-130, επειδή και τα τρία υπηρεσιακά αεροπλάνα είχαν μείνει στο συνεργείο από τη στιγμή που δεν υπήρχαν ανταλλακτικά. Κι αυτό λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού».

Τα σχόλια είναι κλειστά.