Ειδησεογραφικό site

Η Ελλάδα μπαίνει σε σκοτεινό τούνελ – Παντού ελλείψεις και πολλά προβλήματα

63

Καζάνι που βράζει από θυμό είναι όλη η χώρα με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο τραγική. Σε πολλές πόλεις παρατηρούνται βασικές ελλείψεις αγαθών, καθώς και δυσλειτουργίες σε απαραίτητες λειτουργίες.

Στην Κρήτη επικρατεί αναβρασμός ανάμεσα στους πολίτες μετά την εντονότατη ανησυχία που εξέφρασε ο Φαρμακευτικός σύλλογος Ηρακλείου, σύμφωνα με τον οποίο έχει ήδη επιβληθεί πλαφόν στη χορήγηση σκευασμάτων για τους ασφαλισμένους!

Η κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φαρμακοποιοί στο νησί είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, καθώς η ζήτηση για φάρμακα που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις και τα βρεφικά γάλατα είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επισήμως δεν έχει αναφερθεί κάποια έλλειψη, αλλά οι ανησυχίες του φαρμακευτικού συλλόγου είναι έντονες, ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ατύπως πλαφόν στα σκευάσματα που χορηγούν στους ασφαλισμένους.

Την ίδια στιγμή στον Πύργο έχουν ακινητοποιηθεί τα απορριμματοφόρα οχήματα λόγω έλλειψης καυσίμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου γραφείου καθαριότητας, τα οχήματα θα παραμείνουν στάσιμα για τις επόμενες μέρες!

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και στο ΚΤΕΛ Πύργου, η διοίκηση του οποίου προχώρησε στην τροποποίηση των δρομολογίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και να γίνει – όσο το δυνατόν περισσότερο – οικονομία στα καύσιμα.

Ανάλογα προβλήματα με τα καύσιμα έχουν πολλές πόλεις αλλά και νησιά, όπως η Ικαρία.

Οι συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης δεν έχουν τελειωμό και επεκτείνονται σε όλες τις δραστηριότητες και όχι μόνο σε αυτές καθ’ αυτές τις λειτουργίες του κράτους. Οι καταστηματάρχες στον τομέα του τουρισμού στον Νομό Μαγνησίας, προειδοποιούν για νέο κύμα «λουκέτων», καθώς η δουλειά τους επλήγη στο επίκεντρο της τουριστικής περιόδου, με συνέπεια να υποστούν πολύ μεγάλη οικονομική ζημία. Οι επιχειρηματίες εκπέμπουν SOS για μαζικά λουκέτα εφόσον δεν δοθεί λύση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην Καλαμάτα, το πρόβλημα με την απόδοση των συντάξεων στους συνταξιούχους δίχως κάρτα ξεπερνά τον μέσο όρο αναμονής. Μεγάλοι άνθρωποι, ταλαιπωρημένοι απ’ όλες τις απόψεις, στέκονται με τις ώρες στην ουρά, προκειμένου να εισπράξουν το πενιχρό ποσό των 120 ευρώ. Ενδεικτική είναι η αντίδραση των συνταξιούχων, οι οποίοι αποφάσισαν να διαδηλώσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.
Στην πόλη των Ιωαννίνων διεξάγονται δύο συγκεντρώσεις, μία υπέρ του «ναι» και μία υπέρ του «όχι», εκφράζοντας απόλυτα το κλίμα διχασμού που έχει καλλιεργηθεί μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση

Φόβοι για μεγάλες ελλείψεις στα τρόφιμα – Τελειώνουν μακαρόνια, ρύζι

Μετά την επιβολή capital controls, οι συνέπειες είναι πλέον ανεξέλεγκτες σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής του τόπου. Μετά τις ουρές στα ΑΤΜ και τα γκισέ για τους συνταξιούχους, ο πανικός που έσπειρε η τραγική όπως εξελίσσεται απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη δημοψηφίσματος οδήγησε χιλιάδες Ελλήνων σε μαζικές αγορές κυρίαρχα τροφίμων, με αποτέλεσμα τα αποθέματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ να βαίνουν ραγδαία μειούμενα.

Η παραπάνω αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων κυρίως κι όχι άλλων ειδών, σε ποσοστά άνω του 25-30%, σε συνδυασμό με το εμπάργκο προμήθειας πρώτων υλών στο οποίο βρίσκεται η χώρα μιας και δεν μπορούν να πληρωθούν οι ξένοι προμηθευτές, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας. Αποτέλεσμα ορατό λοιπόν είναι το ενδεχόμενο εντός των αρχών της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και από αυτή την Παρασκευή ή το Σάββατο, να υπάρξουν ελλείψεις βασικών αγαθών.

Ήδη σε καταστήματα μικρότερης κυρίως επιφάνειας σε περιφερειακά αστικά κέντρα της Αττικής (Μενίδι, Ελευσίνα, Καματερό κλπ) σημειώθηκαν οι πρώτες ελλείψεις ενώ προβλήματα τροφοδοσίας έχουν υπάρξει σε μαγαζιά της Δυτικής Μακεδονίας, της Κρήτης και των νησιών.

Χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες του protothema.gr πως δύο μεγάλες αλευροβιομηχανίες έχουν ειδοποιήσει τους εμπορικούς τους συνεργάτες πως «δεν δύνανται να παραδώσουν άλλο εμπόρευμα» κι αυτό διότι δεν έχουν πλέον πρόσβαση δια των εισαγωγέων τους σε πρώτες ύλες, όμως επίσης δεν δύνανται να περιμένουν να πληρωθούν σε μέλλοντα χρόνο.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα σε δεκάδες τοπικές μικρότερου μεγέθους βιομηχανίες τροφίμων οι οποίες έχουν διαμηνύσει στα σούπερ μάρκετ πως διακόπτουν τις διανομές ειδών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μεγάλη είναι η πίεση που αυτή τη στιγμή υπάρχει σε είδη όπως όσπρια, μακαρόνια, άλευρα, σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα στα εισαγόμενα βοειδή και τυριά, κίνδυνοι ακόμα και για την επάρκεια γάλακτος, ενώ φόβοι υπάρχουν σύμφωνα με την αγορά ότι εντός των αρχών της επόμενης εβδομάδας κι αν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν σε μάκρος ακόμα και να υπάρξουν καταστήματα τροφιμων που δεν θα ανοίξουν καν λόγω ανεπάρκειας προϊόντων.

Την ίδια στιγμή κρίσιμο είναι το πρόβλημα της αποφυγής πληρωμών λογαριασμών προς τις ΔΕΚΟ καθώς οι πολίτες κρίνουν ως σημαντικότερο να διατηρήσουν τη ρευστότητα τους για τρόφιμα κι άλλες ανάγκες με αποτέλεσμα ορατός να είναι ο κίνδυνος καθίζησης των οικονομικών μεγεθών σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.