Ειδησεογραφικό site

Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ ανεξάρτητα από το ποιος κερδίσει τις εκλογές λέει ο Ντάισελμπλουμ

46

Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, επανέλαβε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του από Πανεπιστήμιο του Τόκιο, τόνισε πως η Ευρωζώνη θα παραμείνει ακέραιη, «όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών».

Αν και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις για την Ελλάδα μπορεί να επηραστούν από τη νέα κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι οι 19 χώρες μέλη είναι έτοιμες να δουλέψουν με οποιονδήποτε κι αν κερδίσει στις εκλογές, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε εικασία σχετικά με αυτό το θέμα είναι ακατάλληλη».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είπε ακόμη πως υπάρχει μια συνεννόηση στην Ευρωζώνη ότι αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη, θα της παρασχεθεί υπό προϋποθέσεις οι οποίες, όμως -όπως τόνισε- δεν τίθενται για να τιμωρηθεί μια χώρα, αλλά για να γίνει και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη.

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε πως ότι η παρούσα φάση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας καταλήγει την 1η Μαρτίου του 2015, σημειώνοντας ότι «πριν από την ημερομηνία αυτή θα συναντηθούμε με εκείνους που θα αναδειχθούν νικητές στις εκλογές».

Σημειώνεται ότι οι νέες διαβεβαιώσεις Ντάισελμπλουμ έρχονται μία ημέρα έπειτα από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου τραπεζίτη και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Jozef  Makuch, ο οποίος είπε πως «όταν μία χώρα δεν επιθυμεί να ακολουθεί τους κανόνες, πρέπει να βγαίνει από το ευρώ» και πως «δεν χρειάζεται να επιμένουμε να έχουμε 19 κράτη-μέλη»!

Μάλιστα, ο Makuch τόνισε πως η Ευρωζώνη είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη για να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, από ότι ήταν στην αρχή της κρίσης το 2008, αν και όπως υπογράμμισε, αυτή δεν θα ήταν μια θετική εξέλιξη καθώς και ότι «κανείς δεν εύχεται τα πράγματα να πάρουν αυτή την κατεύθυνση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.