Ειδησεογραφικό site

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην ατζέντα του Eurogroup ενόψει της επόμενης αξιολόγησης

36

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Εurogroup η πρόοδος της οικονομίας και το ελληνικό χρέος εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, από την οποία θα εξαρτηθεί η χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος του EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και η δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Για τις θέσεις του Euro Working Group αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα θα ενημερώσει σήμερα, Δευτέρα, τους δημοσιογράφους ανώτατο κοινοτικό στέλεχος στις Βρυξέλλες. Αναμένεται, δε, να αναφερθεί και στο θέμα που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τη σύγκληση «συνόδου» για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον κάτι που υποβαθμίζεται ανοικτά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σημειώνεται πως το Euro Working Group ενημερώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή για τις συζητήσεις των Παρισίων από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλο Στεφανάδη και έχει ενσωματώσει τα συμπεράσματά του στα κείμενα που θα εξετάσει την προσεχή Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου το Eurogroup (λόγω της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ θα συνεδριάσει στο Μιλάνο).

Η Ελλάδα θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup (μετά την Κύπρο) και ουσιαστικά οι συζητήσεις θα περιστραφούν στην πορεία της εφαρμογής του προγράμματος και στην ελληνική πρόοδο εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, από την οποία θα εξαρτηθεί η χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος του EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και η δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το κλίμα των συναντήσεων με την τρόικα στο Παρίσι, για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2015, αλλά και για την υλοποίηση των 542 εκκρεμών μνημονιακών δράσεων (η τρόικα αποδέχεται ότι έχει ολοκληρωθεί το 50%, η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει ολοκληρωθεί το 75%).

Η συνοδός για το χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο κοινοτικό στέλεχος στις Βρυξέλλες αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην απέκλεισε την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ελληνικό χρέος με εκπροσώπους των δανειστών και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να δήλωσε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο», ωστόσο πηγές από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα και ειδικά τη σύγκληση συνόδου. Αρμοδίως η ΕΕ και το ΔΝΤ αναφέρουν πως το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της επικείμενης επανεξέτασης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθαρίζεται πως εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και κυρίως εάν δεν αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν μπορεί να συνταχθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που προσδιορίζεται για τα τέλη του 2014.

Πηγή:tanea.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.