Ειδησεογραφικό site

Η εισβολή του «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ

60

Του Κώστα Μαρδά

Μια ακόμη ελληνοτουρκική κρίση διαγράφεται στα νερά της «θαλασσοφίλητης Κύπρου». Το νεοαποκτηθέν ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» εξέδωσε την περασμένη βδομάδα ναυτική αναγγελία ενημερώνοντας το διεθνές κοινό ότι, μετά από άδεια που παραχώρησε το ψευδοκράτος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, θα διεξαγάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον χάρτη των ερευνών που δημοσιοποίησε η τουρκική εταιρεία, οι δεσμευμένες περιοχές επικαλύπτουν μέρη από τα τρία θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη γεωτρήσεις, κατόπιν συμφωνιών της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμερικανικο-ισραηλινή εταιρεία Noble, την Ιταλο-κορεατική ENI-KOGAS και τη γαλλική Total.

Σημειωτέον ότι το «Μπαρμπαρός» συνοδεύεται από μία τουρκική φρεγάτα, ενώ ανοιχτά της νοτίου Κύπρου βρίσκονται δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά…

Η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε καταγγελία της προκλητικής ενέργειας, με την οποία εγκαινίασε την θητεία του ο πρώτος άμεσα εκλεγείς Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν. Η καταγγελία έγινε στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και στις μεγάλες δυνάμεις με πρώτες τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε από τις συνομιλίες που είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες με τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερόγλου.

Η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα, για να εισπράξει και εκείνη διάβημα από την Τουρκία, επειδή… κάνουμε αβάντα στην Λευκωσία! Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, μίλησε περιφρονητικά για την κυπριακή δημοκρατία χαρακτηρίζοντάς την «χρεοκοπημένη Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου».

Η Τουρκία απαιτεί να σταματήσει η επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων από την Λευκωσία, μη αναγνωρίζοντας την υπόσταση του κυπριακού κράτους, που όμως αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Ζητάει να γίνει μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και στα δύο «κράτη»- θεωρώντας ότι η αποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» έχει καθεστώς κρατικό, παρότι δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αρνείται την… απόλαυση του ορυκτού πλούτου και από την τουρκική μειονότητα, αλλά επιδιώκει να γίνει μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη επανένωση και, πάντως, η διανομή να αφορά αναλογικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα και όχι το παράνομο κατοχικό καθεστώς που προέρχεται από παράνομη εισβολή, εγκληματική κατοχή και παράνομο εποικισμό.

Ο ΟΗΕ τηρεί γενικά ίσες αποστάσεις, με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Εσπέν Άϊντα να δηλώνει ότι «οι φυσικοί πόροι του πετρελαίου και του αερίου είναι για όλους τους Κύπριους» και ότι «παντού στον κόσμο οι πόροι αυτοί μπορούν να αποβούν κατάρα ή ευλογία»! Οι αρχηγοί των κομμάτων στηλίτευσαν αυτή τη δήλωση- σχόλιο, που προσιδιάζει περισσότερο σε… πολιτικό αναλυτή κυριακάτικης εφημερίδας παρά σε ουδέτερο διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών…

Τι θέση πήραν οι δύο υπερδυνάμεις; Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές της πηγές, επισημαίνοντας την ανάγκη να απολαύσουν και οι δύο κοινότητες τους ενεργειακούς πόρους μέσα από μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Πρόκειται για μια τοποθέτηση που- σε γενικές γραμμές- βρίσκεται κοντά στην επίσημη ελληνοκυπριακή θέση, αν και επιδέχεται πολλαπλή ερμηνεία η διατύπωση περί «συνολικής διευθέτησης», με την έννοια του κατά πόσο η επιτήδεια Ουάσινγκτον βλέπει την διανομή του ενεργειακού πλούτου στις δύο κοινότητες μόνο αφού προηγηθεί τελική λύση…

Σχεδόν ουδέτερη η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία τόσες ελπίδες είχε εναποθέσει το ελληνικό και κυπριακό κατεστημένο όταν ήρε το βέτο με αντάλλαγμα της έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Διαβάστε προσεκτικά τη δήλωση του επίτροπου διεύρυνσης Φούλε, ο οποίος ζητάει να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού, που θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, δίνοντας νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θα ανοίξει μια δέσμη εναλλακτικών προτάσεων για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με οικονομικά οφέλη για όλους τους Κύπριους». Για την εισβολή του «Μπαρμπαρός» μιλιά και η αμερικανική υπερδύναμη και το μόρφωμα που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση»…

Η πλέον προωθημένη θέση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτή της Μόσχας του Πούτιν! Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη δύναμης είναι απαράδεκτη και εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η νέο-ιμπεριαλιστική Μόσχα έχει ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση αεροναυτικές διευκολύνσεις, προθυμοποιούμενη να της παραχωρήσει ευνοϊκό δάνειο 2,5 δις ευρώ, στο πλαίσιο καθόδου του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, όπου διαθέτει μόνο μια εκτεταμένη ναυτική Βάση στην Λατάκεια της Συρίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν εδώ και ένα μήνα η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως να χρησιμοποιηθούν οι βρετανικές βάσεις ως ορμητήριο των αμερικανικών βομβαρδιστικών κατά των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που πάτησαν την πόλη Κομπανί στα τουρκο-συριακά σύνορα. Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο εμφύλιος στη Συρία και η ισραηλινή επιχείρηση κατά της ισλαμικής Χαμάς στη Γάζα, με 648 παιδιά θύματα, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε εξάλειψη της αραβικής τρομοκρατίας.

Σε ένα τέτοιο πυρακτωμένο περιβάλλον η Τουρκία πάει να παίξει με τη φωτιά. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πως θα διαχειρισθεί μια ενδεχόμενη εισβολή του «Μπαρμπαρός» στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου; Θα είναι αρκετές οι διπλωματικές δράσεις; Μέχρι που θα το πάει ο ισλαμιστής Ερντογάν; Μέχρι που μπορεί να φθάσει ο Πρωθυπουργός μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας; Και τι έχει να αντιπροτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με ένα ΣΥΡΙΖΑ του οποίου κάποιες συνιστώσες ακούνε «εθνικά θέματα» και βγάζουν σπυράκια;

«Ελλάδα, γλώσσα τυφλή στη Γεωγραφία

Ελλάδα, οικόπεδο και αποικία»…

(Διονύσης Σαββόπουλος)

Τα σχόλια είναι κλειστά.