Ειδησεογραφικό site

Σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ-Άνοιγμα Κουβέλη σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ

60

Σήμερα θα ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ μετά την υποβολή παραίτησης από τον Φώτη Κουβέλη εξαιτίας του συντριπτικού εκλογικού αποτελέσματος στις κάλπες της 25ης Μαΐου.

Ωστόσο, τα περισσότερα στελέχη που έλαβαν τον λόγο κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής δεν ζήτησαν την αποχώρηση Κουβέλη, παρά μόνο άσκησαν δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας.

Σε κεντρική -ίσως και αγεφύρωτη- διαφωνία αναδείχθηκε και το θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του το πρωί του Σαββάτου μίλησε για συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς –Ελιά και Ποτάμι- αλλά απέκλεισε την κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ.

Στην συνεδρίαση επικράτησε βαρύ κλίμα, με πολλά στελέχη να ζητούν από τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει οριστικά τις προθέσεις του σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Γρηγόρη Ψαριανού, που δέχθηκε κριτική για τις προσωπικές επιθέσεις στον Φώτη Κουβέλη, και του Ανδρέα Παπαδόπουλου, απουσίες που ερμηνεύτηκαν ως προανάκρουσμα αποχωρήσεων.

Την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα που καθοδήγησε το κόμμα δέχθηκε πυρά για την πολιτική γραμμή που χάραξε και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και ορισμένα μέλη της (Σάκης Παπαθανασίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.ά.) προχώρησαν σε αυτοκριτική δηλώνοντας παραίτηση αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες τους.

Αντιθέτως στελέχη της πλειοψηφίας της ΚΕ κατηγόρησαν την μειοψηφία για τη στάση της που συνέβαλε στην εκλογική ήττα.

Στη διάθεση της ΚΕ έθεσε την παραίτηση του ο Κουβέλης

Την παραίτησή του στη διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ έθεσε ο Φώτης Κουβέλης, όπως είχε προαναγγείλει και ζήτησε από όλα τα στελέχη να διασφαλιστεί η ενότητα και να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένα.

Πρότεινε ακόμη να διεξαχθεί το φθινόπωρο συνέδριο «σύνθεσης και ενότητας» και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποφασίσει, σε συνεδρίασή της μέχρι το τέλος Ιουνίου, την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Γι΄αυτό πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, με κατοχυρωμένη την αυτόνομη παρουσία της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται «όλες οι δυναμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση από τον χωρο της Αριστερας, τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον χώρο της οικολογίας».

Προϋπόθεση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, είναι να ξεκαθαρίσει την ευρωπαϊκή του πορεία. Ο κ. Κουβέλης απέκλεισε ωστόσο ρητά την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.

Ακόμη σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστερας, να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιάς και στο Ποτάμι, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στον χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς «για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις».

«Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι θα διαψευστούν «οι Κασσάνδρες που προεξοφλούν ήδη το τέλος του εγχειρήματός μας». «Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα επουλώσει τις πληγές. Θα κλείσει τα ρήγματα. Θα συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις. Με παρούσα την συλλογικότητα του κόμματος μας», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα, σημειώνοντας ότι η ευθύνη είναι αδιαίρετη για όλη την ηγετική ομάδα. Απάντησε στη κριτική που δέχθηκε ότι η ήττα του κόμματος οφείλεται στην είσοδο και έξοδο από την κυβέρνηση και στην άρνηση να συμπράξει με την κίνηση των 58, λέγοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση να μπει στην κυβέρνηση το Ιούλιο του ’12 γιατί η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αποχώρησε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ γιατί η κυβέρνηση είχε αποκτήσει μονοκομματική με συντηρητική ατζέντα.

Για τους 58 είπε ότι η κίνησή τους αποσκοπούσε στη διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα και η απόπειρα τους κατέρρευσε, «κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας».

Αιχμές Κουβέλη για ελλιπή στήριξη της ΔΗΜΑΡ από στελέχη της

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Φ. Κουβέλης είχε αφήσει για τη στάση στελεχών της ΔΗΜΑΡ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Να αναρωτηθεί ο καθένας μας αν έκανε ό,τι περνούσε απο το χέρι του, αν ήμασταν σε αυτό το χώρο ενωμένοι, αν ήμασταν αλληλέγγυοι.

» Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή που ήθελαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει και επανέλαβε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση των μελών της ΚΕ.

Λυκούδης: «Να συγκροτήσουμε επιτροπή με Ελιά και Ποτάμι»

Κριτική στις επιλογές της ηγεσίας έκανε ο Σπύρος Λυκούδης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Ο κ. Λυκούδης διαφώνησε με την άποψη ότι η κατάρρευση της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε αρχίσει πριν την αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Είπε επίσης ότι η άρνηση στη συμμετοχή στο διαλόγου για την κεντροαριστερά, οδηγεί σε μη κεντροαριστερά, η οποία, με τη σειρά της, όπως είπε, οδηγεί στο δικομματισμό.

Θεώρησε ότι υπάρχουν υπεύθυνοι για την ήττα, οι οποίοι πρεπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σημείωσε ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ βρίσκονται μπροστά στην ευθύνη να συγκροτηθεί η μεγάλη κεντροαριστερά.

«Η κεντροαριστερά που θελουμε δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός», ανέφερε και πρόσθεσε πως η άποψη ότι φτιάχνεις άλλο πολιτικό φορέα και εκ των προτέρων λες ποιο θα συμπληρώσεις, είναι αστεία πολιτική.

Τέλος, ο κ. Λυκούδης πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και Ελιά, για να ανοίξει ένας «έντιμος, ανοιχτός διάλογος».

Κριτική από βουλευτές

Έντονη κριτική στα στελέχη της ηγετικής ομάδας ασκήθηκε από βουλευτές του κόμματος. Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε λογοδοσία απ’ όσους έλαβαν και χειρίστηκαν τις αποφάσεις μιλώντας για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και αναρωτήθηκε αν η ΔΗΜΑΡ θα γίνει από κόμμα του Κουβέλη, κόμμα συλλογικών διαδικασιών.

Ο Θωμάς Ψύρρας ανέφερε ότι είναι «σόλοικο» να αναλαμβάνει ο πρόεδρος την ευθύνη να παραιτείται κι άλλοι όχι. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις με όσους ενδιαφέρονται για την διατύπωση μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Ο Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για κλειστή ομάδα και παρεούλες που έπαιρναν τις αποφάσεις, ενώ ζήτησε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.