Ειδησεογραφικό site

Βραζιλία και Κολομβία στους «8»

55

«Έσπασαν καρδιές» στον πρώτο αγώνα των «16» του Μουντιάλ, καθώς η Βραζιλία πήρε πρόκριση-θρίλερ στα προημιτελικά επί της Χιλής με 3-2 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 ο κανονικός αγώνας και η παράταση).

Το ματς ήταν απαγορευμένο για καρδιακούς και κρίθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα». Εκεί, όπου ο Ζούλιο Σέζαρ απόκρουσε δύο πέναλτι, ο Μπράβο ένα, αλλά στο τελευταίο κρίσιμο σουτ ο Χάρα έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και τη Βραζιλία στους προημιτελικούς του 20ου παγκοσμίου κυπέλλου.

Ο στόχος των παικτών της Χιλής να κρατήσουν μακριά από την περιοχή του Μπράβο τους Βραζιλιάνους απέδωσε στα πρώτα 18 λεπτά.
Η ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι μπήκε στο γήπεδο με σκοπό να προφυλάξει τα νώτα της, γεγονός που έδωσε χώρο στους γηπεδούχους και την ευκαιρία να φτάνουν πιο εύκολα έξω από την περιοχή των «λα ρόχας».

Το ματς μπορεί να μην είχε φάσεις, αλλά είχε ρυθμό, πολύ δυνατές μονομαχίες και μεγάλο πάθος σε όλες τις διεκδικήσεις της μπάλας από τους 22 ποδοσφαιριστές.

Με το Νεϊμάρ να κάνει μεγάλο παιχνίδι και να αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων για τους Χιλιανούς, η Βραζιλία κατάφερε να προηγηθεί στο 18΄ από στημένη φάση. Ο άσσος της Μπαρτσελόνα εκτέλεσε κόρνερ, ο Τιάγκο Σίλβα πήρε την πρώτη κεφαλιά και στο δεύτερο δοκάρι ο Νταβίντ Λουίς με προβολή έκανε το 1-0.

Δεν το έβαλε κάτω η Χιλή, βγήκε στην επίθεση για να ισοφαρίσει και το κατάφερε, έστω κι από το ολέθριο λάθος του Χουλκ. Ο παίκτης της Ζενίτ πήρε τη μπάλα από το πλάγιο του Μαρσέλο, έκανε λάθος πάσα κι έδωσε την ευκαιρία στο Σάντσες να «γράψει» το 1-1 με πλασέ στο 32΄.

Το παιχνίδι άνοιξε στη συνέχεια και χάθηκαν ευκαιρίες εκατέρωθεν, με κορυφαία του Αρανκίς στις καθυστερήσεις να βάλει μπροστά τους Χιλιανούς (απόκρουσε ενστικτωδώς ο Ζούλιο Σέζαρ).

Ο ρυθμός του αγώνα δεν έπεσε στην επανάληψη. Η Χιλή ήταν…φωτιά στις αντεπιθέσεις και στο 61΄ και πάλι ο Ζούλιο Σέζαρ έκανε μεγάλη επέμβαση στο σουτ του Αρανκίς από το σημείο του πέναλτι. Νωρίτερα, στο 54΄, ο Χουλκ είχε πετύχει γκολ για τη Βραζιλία, αλλά στην προσπάθειά του να κατεβάσει τη μπάλα στην περιοχή της Χιλής χρησιμοποίησε και το χέρι του, με αποτέλεσμα να μη μετρήσει το τέρμα που σημείωσε.

Μία από τις πιο σπουδαίες επεμβάσεις στη διοργάνωση έκανε στο 83΄ ο Μπράβο στο δυνατό σουτ του Χουλκ μέσα από την περιοχή, διατηρώντας την Χιλή στο παιχνίδι της πρόκρισης. Παρά τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων το 1-1 δεν άλλαξε στα 93 λεπτά που διήρκησε η κανονική διάρκεια του αγώνα κι έτσι έλυσαν τις διαφορές τους στην παράταση.

Η πίεση που υπήρχε στους Βραζιλιάνους για τη νίκη πρόκριση από τη μία μεριά και ευκαιρία που παρουσιάστηκε στους Χιλιανούς από την άλλη για να κάνουν την έκπληξη, περιόρισε τις προσπάθειες των παικτών στο έξτρα ημίωρο και οι φάσεις που δημιουργήθηκαν  ήταν ελάχιστες.

Η Χιλή, πάντως, είχε την τεράστια ευκαιρία να πάρει το ματς στο 119΄, όταν το σουτ του Πινίγια σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Το 1-1 παρέμεινε και όλα κρίθηκαν στη ρώσικη ρουλέτα.

Τα πέναλτι

Νταβίντ Λουίς          1-0

Πινίγια                  Απόκρουση

Γουίλιαν                   Άουτ

Σάντσες                Απόκρουση

Μαρσέλο                   2-0

Αρανκίς                     2-1

Χουλκ                   Απόκρουση

Ντίας                         2-2

Νεϊμάρ                       3-2

Χάρα                       Δοκάρι

Η Κολομβία 2-0 την Ουρουγουάη

Βραζιλία-Κολομβία συνθέτουν το πρώτο μεγάλο ζευγάρι των προημιτελικών του Μουντιάλ. Η ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν επιβλήθηκε με 2-0 της Ουρουγουάης στο δεύτερο ματς της φάσης των «16» με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ροντρίγκες.

Ο σταρ της Μονακό Τζέιμς Ροντρίγκες ήταν ο άνθρωπος που έστειλε την Κολομβία στους προημιτελικούς του τουρνουά. Με το υπέροχο γκολ πουυ πέτυχε στο 28΄ (φοβερό σουτ έξω από την περιοχή) έβαλε μπροστά την ομάδα του, ενώ στο 50΄ ουσιαστικά «σφράγισε» την πρόκριση. Με τα δύο τέρματα που σημείωσε έφτασε τα 5 στη διοργάνωση και προηγείται στον πίνακα των σκόρερ, αφήνοντας πίσω του, τους Μέσι, Νεϊμάρ και Μίλερ.

Η Ουρουγουάη, που δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και προτίμησε να παίξει αμυντικά, βγήκε στην επίθεση στα τελευταία 15 λεπτά του ημιχρόνου και με…μπροστάρη τον Έντισον Καβάνι προσπάθησε να ισοφαρίσει. Το σουτ-φάουλ του στράικερ της Παρί στο 31΄ πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στην καλύτερη ευκαιρία της «σελέστε» στα πρώτα 45 λεπτά.

Με γκολ…από τα αποδυτήρια ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Το πέτυχε και αυτό η Κολομβία, πάλι με το Τζέιμς Ροντρίγκες, στο 50΄, με πλασέ από το ύψος του πέναλτι μετά από κεφαλιά-πάσα του Γκουαρδάδο. Χάρις σε αυτό πέρασε πρώτος στον πίνακα των σκόρερ του Μουντιάλ και το 2-0 έδωσε…φτερά στην ομάδα του Πέκερμαν, η οποία κυριάρχησε στο γήπεδο μη επιτρέποντας στους Ουρουγουανούς να πιστέψουν στην ανατροπή.

Το συγκρότημα του Ταμπάρες είχε δύο πολύ καλές φάσεις για να μειώσει και να ξαναμπεί στο ματς, αλλά ο Ροντρίκες και ο Μάξι Περέιρα δεν βρήκαν στόχο από πολύ κοντά κι έτσι το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τους Κολομβιανούς να πανηγυρίζουν. Στο 85΄ χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία για τους Ουρουγουανούς, με το σουτ του Καβάνι να διώχνει σε κόρνερ στη γωνία του ο Οσπίνα.

Η Κολομβία στην φάση των «8» θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία, που νωρίτερα είχε αποκλείσει την Χιλή στη διαδικασία των πέναλτι. To παιχνίδι θα διεξαχθεί στο στάδιο «Καστελάο» της Φορταλέσα στις 4 Ιουλίου (23:00).

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.