Ειδησεογραφικό site

Η Βαλαβάνη απέσυρε ρύθμιση που απαλλάσσει βιομηχανίες από τον ΕΦΚ φυσικού αερίου

18

Απέσυρε τελικά η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη το άρθρο του μίνι φορολογικού, με το οποίο απαλλάσσει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο. Πάντως, αναμένεται η ρύθμιση να επανακατατεθεί.

Η εν λόγω ρύθμιση συγκέντρωσε κάποιες αντιδράσεις, καθώς αφορούσε επιλεκτικά κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, υποστήριξε ότι φωτογραφίζει συγκεκριμένες εταιρείες και επιχειρηματίες, όπως του κ. Λαυρεντιάδη.

Η ρύθμιση -που θα ίσχυε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 – αν και αφορά όλες τις ελληνικές βιομηχανίες «φωτογραφίζει» την μεγαλύτερη ελληνική λιπασματοβιομηχανία, διότι αφορά μόνο βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που το φυσικό αέριο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, ίσως να αφορά και τα ΕΛΠΕ, Μοτορ Οιλ για το τμήμα μόνο που παράγουν υδρογόνο. Η ELFE  παράγει νητρική αμμωνία για την οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 90% στο κόστος του τελικού προιόντος.

Πάνω στο φυσικό αέριο επιβάλλεται ΕΦΚ επιβαρύνοντας τα έξοδα της επιχείρησης με πρόσθετα έξοδα 8-9 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η εν λόγω ρύθμιση έχει δημοσιονομικό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.