Ειδησεογραφικό site

Η Αργεντινή στον τελικό, απέκλεισε στα πέναλτι την Ολλανδία με ήρωα τον Ρομέρο-Θα διεκδικήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από 24 χρόνια

45

Η Αργεντινή επικράτησε στα πέναλτι με 4-2 της Ολλανδίας και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ, την ερχόμενη Κυριακή στις 22:00 στο Μαρακανά, απέναντι στην Γερμανία, όπου θα διεκδικήσει το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της.

Οι Οράνιε και η Αλμπισελέστε δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους ούτε στην κανονική διάρκεια του αγώνα, ούτε στην παράταση με το σκορ να μένει στο 0-0.

Έτσι, η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι με τον Ρομέρο να αποκρούει τις εκτελέσεις των Φλαρ και Σνάιντερ, στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό έπειτα από 24 χρόνια.
Οι δύο φιναλίστ του τελικού συναντήθηκαν ξανά σε τελικό το 1990 στην Ιταλία, όταν η τότε Δυτική Γερμανία με το αμφισβητούμενο πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε πήρε τη νίκη με 1-0 και κατάκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο, αλλά και το 1986 στο Μεξικό όπου ο Μαραντόνα είχε οδηγήσει την Αλμπισελέστε στην κορυφή με νίκη 3-2 επί τη τότε Δυτικής Γερμανίας.

Η Ολλανδία έχασε την ευκαιρία να παίξει σε τέταρτο τελικό και δεύτερο διαδοχικό, οπότε το Σάββατο (12/07, 23:00) θα διεκδικήσει την τρίτη θέση της διοργάνωσης απέναντι στη Βραζιλία στο «μικρό τελικό».

Η Αργενινή απείλησε πρώτη στο 15΄ με το απευθείας φάουλ του Μέσι, που μπλόκαρε ο Σίλεσεν. Με καλό passing game και πιέζοντας στην πρώτη πάσα, η «αλμπισελέστε» είχε την κατοχή της μπάλας και τον απόλυτο έλεγχο του ημιτελικού, αλλά δε μπορούσε να βρει τους διαδρόμους για να ανοίξει την πολύ καλά οργανωμένη άμυνα των «οράνιε».

Οι δύο ομάδες «φόρτωσαν» με πολλούς παίκτες τη μεσαία γραμμή και ήταν πολύ δύσκολο να περάσει η μπάλα προς τους επιθετικούς. Κάποιες φορές που ο Λαβέτσι προσπάθησε να απειλήσει από τα πλάγια, οι σέντρες που έβγαλε δεν έφεραν αποτέλεσμα, ενώ ο Μέσι καλά κλεισμένος δεν φάνηκε καθόλου στο παιχνίδι, πέρα από το φάουλ που εκτέλεσε στο ξεκίνημα και μία-δύο σέντρες που έβγαλε στα 120 λεπτά.

Η Ολλανδία του πρώτου 45λεπτου έδειξε μόνο αμυντικές αρετές. Από κει και πέρα η ομάδα το Φαν Χάαλ δεν έφτιαξε ούτε…υποψία ευκαιρίας, επιτρέποντας στο Ρομέρο να περάσει ένα άκρως ξεκούραστο 45λεπτο.

Το παιχνίδι ήταν πιο ανοικτό στο δεύτερο μέρος και σ΄ αυτό συνέβαλλε και η Ολλανδία που με την είσοδο του Γιάνμαατ στο ματς άλλαξε το σύστημά της σε 4-4-2. Στο 58΄ ο Ιγκουαΐν δεν έπιασε όπως θα ήθελε την κεφαλιά μετά τη σέντρα του Λαβέτσι, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 75΄ έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει, όταν με προβολή αστόχησε μπροστά από τον Σίλεσεν.

Η μεγαλύτερη φάση του αγώνα σημειώθηκε στο 90΄ με το Ρόμπεν να βγαίνει τετ-α-τετ με το Ρομέρο, από την ασίστ του Σνάιντερ, αλλά με προβολή αυτοθυσίας ο Μασεράνο ανέκοψε την πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα και την έστειλε κόρνερ. Η ευκαιρία του άσσου της Μπάγερν ήταν η τελευταία στο ματς και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Ο ρυθμός στο έξτρα ημίωρο ήταν αρκετά γρήγορος, παρά την κούραση των παικτών, αλλά και πάλι δεν χάθηκαν ευκαιρίες. Η πιο κλασική σημειώθηκε στο 115΄, όταν ο Παλάσιο βρέθηκε μόνος του απέναντι στο Σίλεσεν, αλλά η κεφαλιά που επιχείρησε ήταν κακή και ο Ολλανδός γκολκίπερ μπλόκαρε εύκολα. Δύο λεπτά μετά και πάλι ο Σίλεσεν απόκρουσε χωρίς δυσκολία το σουτ του Μάξι Ροντρίγκες μετά τη σέντρα του Μέσι.

Η σειρά των πέναλτι:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Φλάαρ – απόκρουση Ρομέρο
0-1 Μέσι
Ρόμπεν 1-1
1-2 Γκαράι
Σνάιντερ – απόκρουση Ρομέρο
1-3 Αγουέρο
Κάουτ 2-3
2-4 Μάξι Ροντρίγκες

Διαιτητής: Τσουνεΐτ Τσακίρ (Τουρκία)
Κίτρινες: Ίντι, Χούντελααρ – Ντεμικέλις

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): 1. Γιάσπερ Σίλεσεν, 3. Στέφαν ντε Φράι, 2. Ρον Φλάαρ, 4. Μπρούνο Μάρτενς Ιντι (46΄ 7. Ντάριλ Γιάνμαατ), 15. Ντιρκ Κάουτ, 5. Ντάλι Μπιλντ, 6. Νάιτζελ ντε Γιονγκ (62΄ 16. Τζόρντι Κλάζι), 11. Αριεν Ρόμπεν, 20. Τζεορτζίνιο Γουϊνάλντουμ, 10. Γουέσλι Σνάιντερ, 9. Ρόμπιν φαν Πέρσι (96΄ 19. Γιαν-Κλάας Χούντελααρ).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Αλεχάντρο Σαμπέγια): 1. Σέρχιο Ρομέρο, 4. Πάμπλο Ζαμπαλέτα, 15. Μάρτιν Ντεμικέλις, 2. Εζέκιελ Γκαράι, 16. Μάρκος Ρόχο, 14. Χαβιέρ Μασεράνο, 6. Λούκας Μπίλια, 8. Έντσο Πέρες (81΄ 18. Ροντρίγκο Παλάσιο), 10. Λιονέλ Μέσι, 22. Εζέκιελ Λαβέτσι (100΄ 11. Μάξι Ροντρίγκες), 9.Γκονσάλο Ιγκουαΐν (82΄ 20. Κουν Αγουέρο).

Τα σχόλια είναι κλειστά.