Ειδησεογραφικό site

Η απίστευτη ατάκα Βενιζέλου για τον Γιώργο: «Τελικά… δημοψήφισμα θέλει να κάνει, όχι κόμμα»!

43

Καμία τύχη δεν δίνουν από το ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο κόμμα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και μάλλον αντιμετωπίζουν με χαρακτηριστική ψυχραιμία τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του πρώην πρωθυπουργού. Ιδίως μετά την γραπτή δήλωσή του ότι ναι μεν πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας από την σημερινή Βουλή με τη συναίνεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συνέχεια να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, διαφορετικά, και εφόσον η χώρα πάει σε εκλογές ο ίδιος προτίθεται να «αναλάβει τις ευθύνες του», εννοώντας ότι θα κάνει κόμμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν μάλιστα ιδιαίτερα σκωπτικός και επιστράτευσε το «δολοφονικό» του χιούμορ σε μία στενή σύσκεψη με συνεργάτες του. Όταν του είπε κάποιος ότι πολλοί ερμηνεύουν την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου ως δήλωση πρόθεσης για δημιουργία νέου κόμματος σχολίασε σαρκαστικά: «Μα, δεν είπε για νέο κόμμα. Είπε ότι θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή και μετά να κάνουμε μία κυβέρνηση στην οποία θα τον βάλουμε πρωθυπουργό για να κάνει επιτέλους το δημοψήφισμα που θέλει!».

Γεγονός είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το τι ακριβώς θα κάνει ο κ. Παπανδρέου – πιθανότατα γιατί έχει προεξοφλήσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να χαράξει τη δική του πορεία έτσι κι αλλιώς. Γι’ αυτό και κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς θέλει και τι ακριβώς προτείνει ο κ. Παπανδρέου για τη λύση του πολιτικού αδιεξόδου. Ούτε φυσικά απαντά στην ουσία της πρότασης περί συγκρότησης μίας νέας κυβέρνησης συνεργασίας, προφανώς χωρίς τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο: «Ο κ. Παπανδρέου είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης… Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές» αναφερόταν με νόημα στο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως και να έχει, ειδικά μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου ουσιαστικά έχουν διακοπεί οποιεσδήποτε επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και έχει επέλθει ντε φάκτο διάσπαση του Κινήματος. Όλοι προεξοφλούν ότι είναι θέμα χρόνου και η τυπική διάσπαση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το εγχείρημα νέου κόμματος δεν πρόκειται να συγκινήσει τις μάζες, ιδίως εάν οι εκλογές γίνουν το συντομότερο. Για ένα σοβαρό λόγο και έναν ακόμη πιο κρίσιμο: Ο σοβαρός είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές με το όνομά του και με τα σύμβολά του, ασχέτως εάν στην επωνυμία προστεθεί και το «Δημοκρατική Παράταξη». Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι που έχουν απομείνει σε αυτές τις δύσκολες ώρες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι σταθερά πάνω από 6%, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον κ. Παπανδρέου, όταν θα έχουν μπροστά τους την επιλογή ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν.

Ο κρίσιμος λόγος είναι ότι οι συντριπτικά περισσότερο απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έφυγαν από το Κίνημα όχι επειδή υπήρξε η συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά λόγω μνημονίων και όσων έγιναν τη διετία 2009 – 2011 από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ψυχραιμία στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό το τελευταίο συμπέρασμα φαίνεται να συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρακολουθεί με ενδιαφέρον, ή και με επιφύλαξη τις κινήσεις του κ. πρώην πρωθυπουργού. «Ο κ. Παπανδρέου είναι τοξικός, είναι ταυτισμένος με την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο» δηλώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και εκτιμούν ότι η όποια ζημιά μπορεί να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ελάχιστη. Παρά ταύτα κορυφαία στελέχη εισηγούνται να υιοθετήσει σκληρή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των κινήσεων του κ. Παπανδρέου, ιδίως από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε αυστηρή κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη γραπτή του παρέμβαση. «Δεν πρέπει να τον αφήσουμε να αλωνίζει» λένε.

Μέτριες επιδόσεις

Πάντως ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές, που αρέσκονται να μελετούν σε βάθος τους αριθμούς των γκάλοπ, εκτιμούσαν ότι τα στοιχεία από τι δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μάλλον αποθαρρυντικά για ένα νέο κόμμα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σε δημοσκόπηση της Alco για παράδειγμα (δημοσιεύεται χθες) μόλις το 6% της κοινής γνώμης δηλώνει πρόθεση να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλαδή η αρχική δεξαμενή ή αλλιώς αφετηρία είναι ιδιαίτερα μικρή. Με βάση μάλιστα την τελευταία εμπειρία με το Ποτάμι, η προοπτική είναι απογοητευτική.

Σε έρευνα της ίδιας εταιρίας, της Alco, που είχε δημοσιευθεί λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή του το Ποτάμι συγκέντρωνε 39% θετικές γνώμες. Όταν έφτασε όμως η ώρα της κάλπης, στις ευρωεκλογές, έλαβε μόλις 6,5%.

Σύμφωνα με αναλυτές ένα νέο κόμμα Παπανδρέου είναι πιο πιθανό να κινηθεί γύρω στο 2%, καθώς στην τελική ευθεία προς εκλογές θα επικρατήσει ακραία πόλωση. Με δεδομένο δε ότι το υπό ίδρυση κόμμα εμφανίζεται να μην έχει κάπου συγκεκριμένα ένα ακροατήριο, αλλά να διαθέτει μικρά ερείσματα σε πολλούς διαφορετικούς χώρους, είναι δύσκολο να κάνει αποτελεσματική συγκέντρωση δυνάμεων.

Ειδικά αυτό το 6% μοιράζεται σε: ΠΑΣΟΚ 1,5%, ΣΥΡΙΖΑ 1,5%, ΝΔ 0,7%, Ποτάμι 0,3%, Άλλο κόμμα 1%.

Οι ίδιες αναλύσεις επισημαίνουν μάλιστα ότι με βάση αυτή την διασπορά η ζημιά που μπορεί να υποστεί το ΠΑΣΟΚ είναι μικρή, αφού μόλις ένα ποσοστό 1,5% φλερτάρει με τον κ. Παπανδρέου – ψηφοφόροι που ίσως έχουν χαθεί στο μεταξύ από το Κίνημα εδώ και καιρό.

Διαβάστε ακόμα: Προαναγγέλλει νέο κόμμα ο Παπανδρέου – Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ – «Η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο» – ΠΑΣΟΚ: Ο Παπανδρέου προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα

 

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.