Ειδησεογραφικό site

Η «ακτινογραφία» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

49

Προσπάθειες έγιναν, αλλα τελικά ο Αλέξης Τσιπρας δεν κατάφερε να περιορίσει οι αριθμό των μελών του πρώτου υπουργικού του συμβουλίου, αν και πρόκειται για ενα απο το πλέον ολιγομελή σχήματα της μεταπολίτευσης. Η πρώτη κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται απο 40 μέλη, 34 άνδρες και μόλις 6 γυναίκες, αριθμός εξαιρετικα μικρός για τα δεδομένα της αριστεράς.
Το εντυπωιακο στοιχείο όμως στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ειναι τα ανοίγματα του πρωθυπουργου σε στελέχη απο άλλους χώρους, αλλά και τεχνοκράτες.
Καταρχήν συμμετέχουν ένας πέντε μέλη απο τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο :Πάνος Καμμένος δηλαδή ως υπουργός και άλλοι τέσσερις υφυπουργοι.
Το νέο σχήμα εχει 1 αντιπρόεδρο, 14 υπουργούς, 20 αναπληρωτές υπουργούς και 5 υφυπουργούς.

Συμμετέχει ο προερχόμενος απο τη ΔΗΜΑΡ Γιαννης Πανουσης, ο προεδρος του ΤΕΕ και παλιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σπιρτζης, ο
Γιαννης Τσιρωνης απο τους Οικολόγους Πράσινους, και οι τεχνοκράτες ή καθηγητές , που δεν έχουν προέλευση και πάντως δεν έχουν καμια οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Φωτάκης, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παρασκευοπουλος, αλλά και ο βουλευτής Νίκος Τοσκας, που ειναι συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά το σχήμα εχει 14 εξωκοινοβουλευτική στελέχη.
Ο κ. Τσιπρας επιστράτευσε έναν ευρωβουλευτή, τον Γιώργο Κατρουγκαλο. Πρώτος επιλαχων ειναι ο Στέλιος Κουλογλου, αλλά ειναι θολό εαν θα δεχθεί τη θέση, ή στην ευρωβουλή θα παει ο Γιαννης Μηλιός.

Απο την πασοκογενη πτέρυγα ειναι μονο ο Πάνος Κουρουμπλής, ενώ απο την αριστερη πλατφόρμα μετέχουν οι Πάνος Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατουλης, Νίκος Χουντης, κωστάς Ήσυχος και η συνεργαζόμενη με την πτέρυγα αυτή Ναντια Βαλαβανη.

Στα υπουργεια Εργασίας, Παιδείας, Υγειας, Εξωτερικων ειναι μονο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.