Ειδησεογραφικό site

Η Αθήνα ζητά εξηγήσεις από τον Γάλλο ΥΠΕΣ για τον Αμπααούντ

34

Διευκρινίσεις από τις γαλλικές αρχές για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ότι ο φερόμενος εγκέφαλος του σχεδιασμού των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, διήλθε από την Ελλάδα, ζητά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζεται πως η πληροφορία ότι ο Βέλγος τζιχαντιστής πέρασε από την χώρα μας «ουδέποτε επιβεβαιώθηκε» και ως σήμερα «από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό».

Το υπουργείο καλεί, μάλιστα, τη Γαλλία να προβεί αμέσως στις σχετικές διευκρινήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καζνέβ: Ενημερωθήκαμε για την παρουσία του Αμπααούντ στην Ελλάδα από χώρα εκτός ΕΕ

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως έως την 16η Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι, η γαλλική κυβέρνηση δεν είχε λάβει καμία πληροφορία από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που να προειδοποιεί σχετικά με το γεγονός ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο φερόμενος εγκέφαλος των επιθέσεων του Παρισιού, εισήλθε στην Ευρώπη.

«Καμία πληροφορία που να προέρχεται από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, απ’ όπου θα μπορούσε να έχει διέλθει προτού φθάσει στη Γαλλία, δεν μεταβιβάστηκε σε εμάς», τόνισε ο Καζνέβ και πρόσθεσε: «Μόλις την 16η Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι υπηρεσίες πληροφοριών χώρας εκτός της Ευρώπης, μας προειδοποίησαν ότι είχαν ενημερωθεί σχετικά με την παρουσία του στην Ελλάδα».

«Η συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι κρίσιμης σημασίας. Είναι επείγον η Ευρώπη να ανασυνταχθεί, να οργανωθεί, να αμυνθεί εναντίον της τρομοκρατικής απειλής», υπογράμμισε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Mε λύπη ενημερωθήκαμε από ανοικτές πηγές, ότι ο ΥΠ.ΕΣ. της Γαλλίας κος Bernard CΑZNEUVE, στο πλαίσιο ανακοίνωσης τύπου ανέφερε ότι, Υπηρεσία πληροφοριών «εκτός Ευρώπης», τους ενημέρωσε πως ο φερόμενος εγκέφαλος του σχεδιασμού των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Βέλγο-Μαροκινός υπήκοος και κάτοικος Βελγίου στο Molenbeek Saint Jean, ABDELHAMID ABBOUD, διήλθε από την Ελλάδα.

Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς.

Παρακαλούμε τις αρμόδιες Γαλλικές Αρχές όπως στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προβούν δημοσίως άμεσα, στις σχετικές διευκρινήσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.