Ειδησεογραφικό site

Η αβάσταχτη ελαφρότητα

44

Του Αβέρκιου Λουδάρου*

Έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι έχουν σταματήσει να μας παίρνουν στα σοβαρά και πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν αλλάξουμε σύντομα ρότα θα βρεθούμε (εκτός από φύσει) και θέσει εκτός ευρωπαϊκών θεσμών. Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με μια ελαφρότητα, με μια νωθρότητα και μια ιλαρότητα, λες και είμαστε το κέντρο του κόσμου, ή λες και μπορούμε να λέμε οτιδήποτε αβασάνιστα και άκριτα. Γιατί μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι εντυπώσεις και καθόλου η ουσία.

Έλα όμως που οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ουσία και μας πήραν χαμπάρι. Γι’ αυτό και μας άφησαν για πρώτη φορά ελεύθερους να συντάξουμε εμείς, η ελληνική κυβέρνηση, τη μεταβατική συμφωνία. Και πανηγυρίζουμε τώρα γιατί η συμφωνία είναι ασαφής που σημαίνει ότι –σύμφωνα με τη δική μας (παράλογη) λογική– μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας καπνίσει.

Οι κουτόφραγκοι δεν είναι κουτόφραγκοι. Μας έγραψαν ένα μνημόνιο και το ακολουθήσαμε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Λίγο πριν από το φινάλε αποφασίσαμε ότι δεν το θέλουμε, αλλά δεν τους λέγαμε με τι θέλουμε να το αλλάξουμε. Αφού με μας δεν βγάζουν άκρη και εμείς πάντα θέλουμε κάτι άλλο, μας άφησαν να γράψουμε ό,τι θέλουμε (εντός ορίων βέβαια) και να το εφαρμόσουμε. Αλλά λεφτά γιοκ. Μόνο εάν κρίνουν οι ίδιοι ότι όσα κάνουμε είναι στη δική τους λογική και βούληση, τότε κάτι θα μας δώσουν. Και μέχρι τότε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Γιατί, έστω και «στο παρά πέντε» αντιληφθήκαμε ότι τα ταμεία είναι μείον.

Αλλά ούτε αυτό μας πτοεί. Θα μας σώσει η ελαφρότητά μας, ότι αυτοί που είναι έτοιμοι να μας πουν να τα μαζέψουμε και να φύγουμε, θα επιδείξουν αλληλεγγύη και θα μας δώσουν τα ωραία τους λεφτουδάκια. Εκείνοι θα δείχνουν την αλληλεγγύη τους και εμείς θα τους χαρακτηρίζουμε «ναζιστές», θα τους διώχνουμε (Merkel go back) κ.λπ. Ο Σόιμπλε το είπε ξεκάθαρα προς τους γερμανούς βουλευτές: Ψηφίστε να δώσουμε στην Ελλάδα χρόνο, όχι χρήμα. Καταλάβατε; Αφού εμείς τους λέμε ότι ξέρουμε τον τρόπο, μας λένε: Κάντε το μόνοι σας και εάν δούμε ότι είστε στον σωστό δρόμο θα σας διευκολύνουμε.

Εδώ, ο υπουργός Οικονομικών, που αντί να κυβερνάει δίνει αριστερά και δεξιά συνεντεύξεις, το είπε ξεκάθαρα: Δεν μας ενδιαφέρουν τα λεφτά και οι δουλειές, θέλουμε αξιοπρέπεια. Το άρπαξε ο υπουργός Ανάπτυξης και κλείνει τα χρυσορυχεία στις Σκουριές γιατί αυτό είναι το αξιοπρεπές.

Για χρόνια συνηθισμένοι στον «πολιτικό διάλογο» του καφενέ, της κατάληψης, του ταξί και της ταβέρνας, είμαστε πλήρως εθισμένοι στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας με ελαφρότητα. Δεν χρειάζεται ρεαλισμός, δεν χρειάζεται σχέδιο. Τι είναι μια δεκαριά ψωροδισεκατομμύρια; Θα τα βρούμε κι αυτά, όπως τόσα χρόνια βρίσκαμε χαρτζιλίκι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όπως βρίσκαμε βολικές θεσούλες στο δημόσιο με παχυλούς μισθούς και χωρίς αξιολόγηση. Ακόμη και τον ΦΠΑ σε αγαθά άνευ σημασίας μπορούμε να αυξήσουμε γιατί πλέον κάνουμε κουμάντο εμείς και όχι οι κουτόφραγκοι.

Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι μας φωτίσει ο θεός της Ελλάδας…

*Ο Αβέρκιος Λουδάρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «άκου νεοέλληνα – οι αιτίες που μας οδήγησαν στην παρακμή και τη μεγάλη ύφεση»

Τα σχόλια είναι κλειστά.