Ειδησεογραφικό site

Η Άνδρος εγκαινιάζει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ της

31

Ταυτισμένη με τη διεθνή εικαστική σκηνή, η Άνδρος κάνει ένα νέο βήμα στην Ελλάδα της κρίσης, συνδυάζοντας, σε μία κοινή έδρα, δύο μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα: ένα νέο θέατρο και ένα νέο Φεστιβάλ, το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.

Έτσι, το όμορφο νησί μας μπαίνει δυναμικά στον θερινό πολιτιστικό χάρτη της χώρας, χάρη σε μια ανοιχτή υπερσύγχρονη σκηνή 900 θέσεων, που «φώλιασε» στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και θα φιλοξενήσει, τον Αύγουστο, το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο, συναυλίες σημαντικών Ελλήνων τραγουδιστών και εμφανίσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών από την Άνδρο και ντόπιων σχημάτων.

 

Νέος θεσμός με μεγάλες φιλοδοξίες

Ο νέος πολιτιστικός θεσμός έχει επικεφαλής του, ως καλλιτεχνικό διευθυντή, τον βραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος τονίζει: «Παρόλο που, κάθε καλοκαίρι, το νησί φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις τέχνης στο Μουσείο Γουλανδρή και στο Μουσείο Κυδωνιέως, το νέο υπαίθριο θέατρο, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ανδριώτη ευεργέτη Αλκιβιάδη Τάττου, εξασφαλίζει τη δημιουργία και τη συνέχεια στον νέο θεσμό. Φέτος, προλαβαίνουμε να γιορτάσουμε τα εγκαίνιά του με τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις: δυο επιδαυρικές θεατρικές παραγωγές και δυο εμφανίσεις σημαντικών εκφραστών της ελληνικής μουσικής.

Φιλοδοξία του νέου θεσμού είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης, δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδριώτες – και όχι μόνο – να χαρούν Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη, αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους. Στα θεατρικά σχήματα που, χρόνια, προσφέρουν ποιοτικές παραστάσεις, στη Φιλαρμονική των Νέων και στη Χορωδία. Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και, επίσης, να μας δώσει την ευκαιρία να σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια».

Ένα αίτημα δεκαετιών για το νησί

Το θέατρο, ένα αίτημα δεκαετιών για το νησί, αποτελεί το όραμα και το έργο του Ανδριώτη Αλκιβιάδη Τάττου. «Το όνειρό μου», υπογραμμίζει, «είναι να ακούγεται η Άνδρος ως ο τόπος ενός Φεστιβάλ. Όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Καλαμάτα». Η ανοικτή σκηνή είναι ένα έργο, που σέβεται το φυσικό τοπίο, παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο της Άνδρου, μεταπολεμικά.

Το θέατρο βρίσκεται σε «στρατηγική» θέση, με πανοραμική θέα προς τον Νότο. Χτίστηκε με την πέτρα – ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων, επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων. Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων, δύο εισόδους, τέσσερις εξόδους και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, με καμαρίνια και βοηθητικούς χώρους για το κοινό.

Η νέα σκηνή διαθέτει κυλικείο, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και γειτνιάζει με τα δυο κεντρικά parking του οικισμού. Τον σχεδιασμό της υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος. Όπως υπογραμμίζουν: «Η ιδέα ήταν να ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως συνέβαινε και στα αρχαία θέατρα. Στόχος μας είναι, δηλαδή, όσοι αντικρίζουν τη σκηνή να λένε: το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα σε αυτή τη θέση».

Η μελέτη, που εκπόνησε, το 2004, ο χορηγός, δεν περιορίζεται στην ανοιχτή σκηνή. Αφορά, επίσης, τη δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, δίπλα από το διατηρητέο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο, σε έκταση 4,5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα διαθέτει, δίπλα στην ανοικτή σκηνή, κλειστό πολυκέντρο 350 θέσεων, κλειστό θέατρο, φουαγιέ για εκδηλώσεις και ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, που, από το 2016, θα φιλοξενεί και μετακλήσεις από το εξωτερικό, θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου, με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα και Γιάννη Μηλιώκα.

Στις 12 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Κίτσου, Κόρα Καρβούνη, Νίκο Ψαρρά κ.ά.. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια, στις 3 και 4 Αυγούστου.

Στις 17 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Άρη Σερβετάλη και Φάνη Μουρατίδη.

Στις 20 Αυγούστου, η Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει, με το συγκρότημά της, δικές της επιτυχίες, καθώς και τραγούδια από τον κινηματογράφο.

Στις 25 Αυγούστου, τέλος, η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, μαζί με το κουαρτέτο Chronos.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.