Ειδησεογραφικό site

Ηχηρό «όχι» Λαφαζάνη σε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά-Ζητά νέα ριζοσπαστικοποίηση

52

«Μετά την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά οποιασδήποτε μορφής και παραλλαγής αλλά μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, μια αριστερή αντεπίθεση και ένα νέο μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τα προβλήματα της» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την ομιλία του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική των συμμαχιών του κόμματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με κεντροαριστερές δυνάμεις αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα» όπως τόνισε.

Κατά τον κ. Λαφαζάνη η Κεντροαριστερά σε όλες τις εκδοχές της «δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας» και «υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.»

«Είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας» όπως είπε.

Η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, κατά την Αριστερή Πλατφόρμα, «καθόλου δεν σημαίνει ότι περιορίζει τις προσπάθειες για πολιτικές συνεργασίες μόνο στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοικτός αλλά και να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες, κοινούς αγώνες και θέσεις και μετατοπίζονται προς τα αριστερά πέραν από Κεντροαριστεροδεξιές αυταπάτες».

Τοποθετήσεις στελεχών

Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι «θα είναι λάθος να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αλλά τόνισε ότι προέχει η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οργάνωση των δυνάμεών του προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκλογή ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας με τη συμμετοχή όλων των βασικών στελεχών που οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος και την μετατροπή της Γραμματείας σε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, όπου θα χαράσσεται πολιτική, πρότεινε στην ομιλία του ο Ανδρέας Καρίτζης.

«Αν δεν αποτελέσουμε έναν συνεκτικό πόλο με στρατηγική και σχέδιο απέναντι σε διάφορα κέντρα τότε θα μετατραπούμε σε αρένα όπου αυτά τα κέντρα θα συγκρούονται στο εσωτερικό μας ακόμη και χωρίς να το θέλουμε» είπε ο κ. Καρίτζης προσθέτοντας πως πρέπει να αναχαιτιστούν «αποκλίνουσες τάσεις, κακές πρακτικές, προσωπικές ή ομαδικές στρατηγικές και άλλα φαινόμενα από τα οποία απειλείται το αξιόμαχο του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Σόφη Παπαδόγιαννη έθεσε το ερώτημα αν, παρά την εκλογική του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την πολιτική ανατροπή. «Η απάντηση, είναι, ότι δεν μπορούμε μόνο. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε όσους δεν έχουμε πείσει μέχρι τώρα, και με εφαλτήριο αυτό το ποσοστό να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο παρέμβασης για να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία» είπε, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά του έχουν πιάσει ταβάνι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.