Ειδησεογραφικό site

Μόνοι τη Δευτέρα! – Ηχηρό μήνυμα ξένων ηγετών στην Ελλάδα: Συμφωνία και λεφτά τέλος αν ψηφίσετε «Οχι»

42

Χωρίς κανέναν απολύτως σύμμαχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει η χώρα μας προς το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Ακόμα και οι χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου, στη «συμμαχία» των οποίον πόνταρε προεκλογικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνουν πλέον σαφείς αποστάσεις από την επερχόμενη ελληνική τραγωδία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ένας από τους ελάχιστους «φίλους» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βλέποντας την καταστροφή στην οποία οδηγείται η Ελλάδα, πήρε σαφείς αποστάσεις τονίζοντας πως «με απασχολούν πολύ περισσότερο πράγματα όπως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης και η μετανάστευση παρά η Ελλάδα».

Ρέντσι: «Δεν είναι δυνατόν να μειώνουμε τις πρόωρες συντάξεις στην Ιταλία για να συνεχίσουν να τις λαμβάνουν οι Έλληνες»

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο άνθρωπος που χάρισε τη γραβάτα στον κύριο Τσίπρα, παρόλο που ζητούσε με κάθε τρόπο να βρεθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα κα τους θεσμούς, έπειτα από τις διαρκείς εξωφρενικές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα, πήρε σαφείς αποστάσεις..«Δεν είναι δυνατόν να μειώνουμε τις πρόωρες συντάξεις στην Ιταλία για να συνεχίσουν να τις λαμβάνουν οι Έλληνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προετοιμάζουν το έδαφος για αυτό που κάποιοι εξ αυτών χαρακτηρίζουν ως το «τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα». Οι «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν θεωρούνται «προπαγάνδα» μόνο από τις – δήθεν χώρες της συμμαχίας των χωρών του Νότου- αλλά από όλες τις πλευρές.

Μέρκελ: Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την Ευρωζώνη

Η Καγκελάριος της Γερμανίας μιλώντας στο Bundestag ξεκαθάρισε πως η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να υποστεί κανένα πλήγμα. Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως μεγαλύτερο σφάλμα από την άνευ όρων παραμονή ενός κράτους – μέλους θα ήταν η καταστρατήγηση των κανόνων της Ε.Ε

Ντάισελμπλουμ: Τα λέμε μετά το δημοψήφισμα

Κάθε νέο αίτημα της Ελλάδας θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα και φυσικά με τις τράπεζες κλειστές Αυτό είναι μήνυμα που έστειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει χαρακτηριστικά πως το αίτημα για νέο πακέτο βοήθειας θα εξεταστεί βάσει του πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Ολλανδός πολιτικός τονίζει ακόμη πως οι υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην εγκρίνει την επέκταση, εκτιμώντας πως οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή «παραμένουν αμετάβλητες.
Σουλτς: Δεν μπορεί κανείς την ώρα που έχει σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία, να σταματά

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δεν θεωρεί πλέον πιθανή της επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt, ο Σουλτς εκτιμά ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας δεν υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από την Κυριακή.

«Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Κυριακή συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά στη Welt.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει την τελευταία της επιστολή δύο ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «τότε θα είχε υπάρξει μια πιθανότητα για παράταση του προγράμματος».

Σύμφωνα με τον Σουλτς, το Eurogroup ήταν έτοιμο να συνεχίσει τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση: «Το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να συζητηθούν όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της εξέτασης της βιωσιμότητας του χρέους», εξήγησε.

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse ο Σουλτς εκτίμησε ότι «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για όσο διάστημα επικρατεί αβεβαιότητα για το πού πάει η Αθήνα».

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας και εκεί πρέπει να συμπεριφερθούν ξεκάθαρα και με κατανοητό τρόπο και να μην στέλνουν συνεχώς νέα και συγκεχυμένα μηνύματα».

Παράλληλα ο Σουλτς χαρακτήρισε τη διαπραγματευτική τακτική του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «πολύ εξοργιστική και επίσης απογοητευτική».

Δεν μπορεί κανείς την ώρα που έχει σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να σταματά τις διαπραγματεύσεις επειδή δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και να αναγγέλλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εκτίμησε ο Σουλτς.

Στη συνέχεια, σημείωσε ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι παρόλα αυτά επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι είναι έτοιμη να κάνει για να το πετύχει αυτό.

Παρόλα αυτά, κατέληξε ο Σουλτς, μια χρεοκοπία και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορούν ακόμη να αποφευχθούν.

Σαπέν: Δεν μπορείς να συμφωνήσεις με κάποιον που προτείνει το «Όχι»

«Δεν γίνεται να συμφωνήσεις με κάποιον που λέει »όχι», όπως κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση με το δημοψήφισμα. Θα θέλαμε να έχουμε μια συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, αυτός είναι ο στόχος. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Αντίθετα, είναι αρκετά μπερδεμένη και δύσκολη η κατάσταση» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.