Ειδησεογραφικό site

Ηχηρό -ενδεικτικό- μήνυμα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα – Πέντε λευκά, τρία κατά, 30 απόντες – Δεν την φέρνουν την συμφωνία για κύρωση στην Ολομέλεια – Αίσθηση προκαλούν οι διαφοροποιήσεις Ζωής – Λαφαζάνη

81

Με διαφωνίες, διαφοροποιήσεις και επιφυλάξεις από όλες τις τάσεις πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η 11ωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που ΣΥΡΙΖΑ στην οποία τοποθετήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης.

Το συμπέρασμα από την πολύωρη διαδικασία την οποία πολλοί χαρακτήρισαν πολιτική ψυχοθεραπεία ήταν ότι ναι μεν οι βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά με πολλούς αστερίσκους.

Παρά το γεγονός ότι λιγοστές είναι οι πληροφορίες που διέρρευσαν καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει «ρήτρα εμπιστευτικότητας» για τη διαδικασία η ουσία είναι ότι πολλοί βουλευτές στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν διαφωνίες και επιφυλάξεις.

Είναι δε τέτοιο το κλίμα που η κυβέρνηση προβληματίζεται για το αν θα φέρει στη Βουλή για κύρωση τη συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Επισήμως, σημειώνεται ότι ο προβληματισμός αφορά στις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα όταν μια συμφωνία έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

Ουσιαστικά, όμως, η κυβέρνηση ακόμη και αν η συμφωνία κυρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής -δεν αποκλείεται να την ψηφίσουν η ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ίσως βρισκόταν στην δυσάρεστη θέση να δει βουλευτές της πλειοψηφίας, ίσως και υπουργούς να μην την υπερψηφίζουν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη πολλοί ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- αυτοί που δεν την στήριξαν. Μεταξύ τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, της Αριστερής Πλατφόρμας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη δε ψηφοφορία που ζήτησε ο κ. Τσίπρας στο τέλος της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντάς την ενδεικτική οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέντε βουλευτές ψήφισαν λευκό, τρεις κατά και περίπου 30 απουσίαζαν χωρίς κανείς να γνωρίζει τους λόγους της απουσίας τους.

Η 11ωρη συνεδρίαση

Από την αρχή, σχεδόν της διαδικασίας, οι βουλευτές άλλοι λιγότερο και γενικόλογα άλλοι περισσότερο και κατηγορηματικά εξέφρασαν τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες και τη διαφωνία τους για τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της συμφωνίας και πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωναν πως αν το σχέδιο έλθει προς ψήφιοση στη Βουλή, δεν θα το ψήφιζαν.

Ο κ. Τσίπρας καλέσει τους βουλευτές να τοποθετηθούν ανοιχτά στη συνεδρίαση περί του αν είναι διατεθειμένοι ή όχι να ψηφίσουν την συμφωνία. Και αυτό έγινε

Τα σχόλια είναι κλειστά.