Ειδησεογραφικό site

ΗΠΑ σε Μέρκελ: Το προνομιακό… οικόπεδο της Ελλάδας δεν πρέπει να το χάσουμε

31

Η στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πείσει τη Γερμανία να κάνει παραχωρήσεις, όσο και τα οικονομικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μία νέα συμφωνία βοήθειας της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι μεταπολεμικές συμμαχίες της Ελλάδας δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει να χάσει μόνο χρήματα» σημειώνει ότι η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται, καθώς ο πόλεμος στη Συρία στα Ανατολικά, η αποτυχία του κράτους της Λιβύης στα Νότια και η πρώιμη εκεχειρία στην Ουκρανία προστίθενται στις συνεχείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

«Δικαιολογημένα θα έθετε κανείς το ερώτημα, αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν την πολυτέλεια της δημιουργίας ενός κενού ασφάλειας και μίας μαύρης τρύπας στην κρίσιμη περιοχή» δήλωσε στο Bloomberg ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανόν δεν αποτελεί «μία αποδεκτή απώλεια για μία ΕΕ με τις φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε τη Ρωσία να σταματήσει τη βία στην Ουκρανία τονίστηκε από τις πολύ πιο φιλικές σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι αυτές έστειλαν το μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διακυβεύουν περισσότερα από τα 195 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης στην αντιπαράθεσή τους με την Ελλάδα.

Αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι το ισχυρότερο όπλο του Έλληνα πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. «Αυτό είναι πιθανόν το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει ο Τσίπρας» δήλωσε ο κ. Κούρκουλας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

Πηγή: koolnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.