Ειδησεογραφικό site

Ημιτελής η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων – Χωρίς στοιχεία 6 στους 10

24

 

Ημιτελής είναι, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η διαδικασία ταυτοποίησης των Σύρων προσφύγων που ακολουθείται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόλις το 30% – 40%  όσων εγκαταλείπουν νησιά, (Κως – Λέσβος), με προορισμό ηπειρωτική χώρα, υποβάλλονται σε λήψη αποτυπωμάτων.

Οι υπόλοιποι, παρότι, υποχρεούνται, δεν δακτυλοσκοπούνται, όταν φτάνουν στην πρωτεύουσα. Το κενό στη διαδικασία επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ενώ άγνοια για το θέμα δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αυτό συμβαίνει διότι η διαδικασία απαιτεί χρόνο και τεχνικό εξοπλισμό (ειδικά scanners) που δεν υπάρχουν!

Αντ’ αυτού, σε όσους καταγράφονται από τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ χορηγείται υπηρεσιακό σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα που οφείλουν να παρουσιαστούν στο αστυνομικό μέγαρο της Πέτρου Ράλλη, για να υποβληθούν στη λήψη αποτυπωμάτων.

Ωστόσο, από το σύνολο των Σύρων προσφύγων που το τελευταίο διάστημα εγκατέλειψαν τα νησιά, μόλις το 30%-40% ολοκλήρωσε τη διαδικασία ταυτοποίησης, ως όφειλε, γράφει το δημοσίευμα.

«Οι υπόλοιποι πιθανολογείται ότι αναζήτησαν δίοδο διαφυγής από τη χώρα, έχοντας στην κατοχή τους χαρτί- πιστοποίηση της προσφυγικής τους ιδιότητας, όχι όμως και το επίσημο έγγραφο εξάμηνης αναστολής απέλασης.

Αξιωματικός με γνώση του θέματος αποκαλύπτει στην εφημερίδα ότι όλοι όσοι αναγνωρίστηκαν ως Σύροι πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε διαδικασία συνεντεύξεων, καθώς και ότι σε ποσοστό 80%, οι προερχόμενοι από τη Συρία είχαν στην κατοχή τους διαβατήρια και ταυτότητες του συριακού κράτους.

Τόνισαν, επίσης ότι ήταν απαραίτητο, λόγω έλλειψης υποδομών, η διαδικασία να τρέξει γρήγορα για να αντιμετωπιστούν κρίσεις όπως αυτή που ανέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κω.

Συμπερασματικά, το ρεπορτάζ καταλήγει σε δηλώσεις στελεχών των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας που επισημαίνουν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι επισφαλής, καθώς, δίχως τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μη εντοπισμού ακόμα και διεθνώς καταζητούμενων αλλοδαπών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.