Ειδησεογραφικό site

Ζητήματα του τραπεζικού συστήματος στη συνάντηση Τσίπρα – Προβόπουλου

44

Η διασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, κάλεσε τον κ. Προβόπουλο προκειμένου να συζητήσει μαζί του τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων καθώς πρόκειται για ζητήματα που έχει διαχειριστεί στο παρελθόν σε συνεργασία με την τρόικα και γνωρίζει καλά το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Επρόκειτο για ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επίσης τονίζουν ότι η εμπειρία του κ. Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, που έκανε λόγο για πρόβλημα ρευστότητας, ενώ τοποθετήθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η τότε διοίκηση, σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών» σύμφωνα με κύκλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για πρωτοφανή κίνηση του κ. Στουρνάρα σε σχέση με το θεσμικό του ρόλο, καθώς με τις δηλώσεις του «αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κίνηση αυτή του κ. Στουρνάρα έγινε «είτε για να ανταποδώσει στον Πρωθυπουργό τον διορισμό του στη θέση του διοικητή, πριν από λίγους μήνες, είτε γιατί κατά βάθος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «όποια κι αν είναι η αιτία, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή τη κατεύθυνση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.