Ειδησεογραφικό site

Ευρώπη καλεί Βαρουφάκη ενόψει διαπραγμάτευσης – Τι κρύβουν τα πρώτα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών

48

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές και Ιταλοί κεντροαριστεροί αναλαμβάνουν το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και Ευρώπης, λίγες μέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ να έχουν το πρώτο κρίσιμο τετ-α-τετ, στην Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρώπης στις 12 Φεβρουαρίου.

Με εξαιρετικά έντονο ενδιαφέρον αναμένουν και στην Ευρώπη την έκβαση της  επίσκεψης Βαρουφάκη στον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι, ενώ λίγες μέρες αργότερα αναμένεται και συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Ήδη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε μία ή και δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους, ενώ στο Παρίσι έχει προσκληθεί και ο κύριος Αλέξης Τσίπρας, για να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ  πριν την Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

Οι συναντήσεις αυτές, έχουν κατ’ αρχήν διερευνητικό χαρακτήρα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς στην χώρα μας. Προσδοκία της Αθήνας θα ήταν να παρέπεμπαν πιθανώς και σε σχέδιο «συμμαχίας» μεταξύ κυβερνήσεων χωρών με ιδεολογικές συγγένειες, των οποίων μάλιστα το δημόσιο χρέος αθροιστικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ και αποτελεί «βόμβα» για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου είναι μία πανστρατιά χωρών για ένα πανευρωπαϊκό «new deal» κατά της λιτότητας και για έξοδο από την ύφεση.  Και όλα αυτά, λίγες ώρες αφού θα έχει αναχωρήσει από την Αθήνα Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έρχεται την Παρασκευή για να ακούσει τα μηνύματα της νέας κυβέρνησης -αλλά και για να στείλει ενδεχομένως και τα δικά του ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Στην πράξη όμως, φαίνεται ότι Γαλλία και Ιταλία εξετάζουν με επιφύλαξη την στάση της Αθήνας, καθώς οι συνέπειες των ενεργειών της για το ελληνικό χρέος και το μέλλον της πολιτικής λιτότητος στη χώρα μας, θα επηρεάσει ενδεχομένως και αποφάσεις που ίσως χρειαστεί να ληφθούν προσεχώς για τις ίδιες.

Επισήμως πάντως, ήδη ο κύριος Σαπέν έσπευσε να παίξει ρόλο «διαιτητή» μεταξύ της Αθήνας και των υπολοίπων ευρωπαίων. Σε δηλώσεις του χθες διευκρίνισε ότι την συνάντηση ζήτησε ο κύριος Βαρουφάκης και επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της  Γαλλίας σαν «σύνδεσμο ανάμεσα στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε, την Ευρώπη της δημοσιονομικής σοβαρότητας, η οποία θέλει να βλέπει τις δεσμεύσεις να εφαρμόζονται, και στη νότια Ευρώπη (και ειδικά την Ελλάδα) η οποία σήμερα υποφέρει και χρειάζεται να βρει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που είχε πάρει, για να επιστρέψει στην ελπίδα και στην ανάπτυξη».
Συνέστησε μάλιστα στη  νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να «βρει μαζί με εμάς, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τον σωστό δρόμο που πρέπει να πάρει για να τηρήσει τις επικείμενες προθεσμίες και να κοιτάξει προς το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της σύναψης νέων συμφωνιών για νέα προγράμματα», ανέφερε ο Σαπέν, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «κανείς δεν μιλάει για διαγραφή χρέους». «Αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του βάρους από τον Έλληνα φορολογούμενο στον Γάλλο ή τον Γερμανό ή τον Βέλγο», εξήγησε.

Ο κύριος Σαπέν υπενθύμισε πάντως ότι το σχέδιο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει συμφωνηθεί από το 2012, τονίζοντας πως πρέπει «να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει το χρέος πιο βιώσιμο, αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα».

Ωστόσο, τόσο η Γαλλία που αποφεύγει επανειλημμένα να τηρήσει τους στόχους του Συμφώνου  Σταθερότητας για τα ελλείμματα, όσο και το κυβερνόν κεντροαριστερό κόμμα του Ρέντσι στην Ιταλία που έχει ζητήσει χαλάρωση της λιτότητας, θέλουν να αποφύγουν μία σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, για να μην αποτελέσει αρνητικό τετελεσμένο και για τους ίδιους. Με την έννοια αυτή, «καίγονται» να έρθουν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση,  για συντονισμό των ενεργειών τους και προς αποφυγήν «καραμπόλας» στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις ίδιες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.