Ειδησεογραφικό site

Ευρωπαϊκός στρατός στη Μεσόγειο κατά των δουλεμπόρων – Πώς η πολιτική «ανοιχτών συνόρων» της Τασίας οδήγησε τη Μέρκελ στο κλείσιμο των συνόρων

86

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τις Βρυξέλλες.

Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν:

  • να εκτελούν νηοψίες,
  • να προχωρούν σε κατασχέσεις,
  • να ζητούν αλλαγή πορείας,
  • να καταστρέφουν ακόμη και πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές
  • να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

AFP: Με στρατό θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό η ΕΕ

Η κατάσταση με το μεταναστευτικό φαίνεται πως ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και η ΕΕ αποφάσισε να στείλει στρατό στη Μεσόγειο προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση έρχεται τόσο μετά τα ναυάγια στο Αιγαίο (με πιο πρόσφατο αυτό στο Φαρμακονήσι με τους 34 νεκρούς), όσο και μετά την απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν και να κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία.

Υπενθυμίζεται πως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) δήλωσε ότι αριθμός ρεκόρ αιτούντων άσυλο έχει διασχίσει τη Μεσόγειο το 2015 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, συνολικά 2.748 αιτούντες άσυλο έχασαν τις ζωές τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, με το πρακτορείο να επισημαίνει πως το κανάλι της Σικελίας είναι η πιο θανατηφόρα διαδρομή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις του, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ASFINAG.

«Ο λόγος είναι η αναμενόμενη από την αστυνομία ροή προσφύγων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφέρεται στην κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς, ενώ η αντίθετη κατεύθυνση έκλεισε με ευθύνη των ουγγρικών αρχών.

Στην ανακοίνωσε αναφέρεται επίσης ότι είναι άγνωστη η διάρκεια ισχύος του μέτρου.

Η Αυστρία στέλνει στρατό στα σύνορα με Ουγγαρία

Οπως ανακοίνωσε, δε, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, η κυβέρνησή του θα στείλει 2.200 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουγγαρία για να συνδράμουν την Αστυνομία στον έλεγχο των μεταναστών.

«Στοπ» και από Σλοβακία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση της Σλοβακίας. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της σλοβακικής κυβέρνησης, ελήφθη η απόφαση για επανεισαγωγή των ελέγχων στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία και την Ουγγαρία, όπως άλλωστε έχει ήδη κάνει και η Τσεχία.

Πώς η πολιτική «ανοιχτών συνόρων» της Τασίας οδήγησε τη Μέρκελ στο κλείσιμο των συνόρων

Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για τους πρόσφυγες που συρρέουν από την Αυστρία δεν αποτελεί, προφανώς, μια απόφαση της στιγμής, αλλά μια κίνηση που δεν μπορεί να εξεταστεί «αποκομμένη» από την ηγεμονική θέση του Βερολίνου στη σημερινή ΕΕ.

Μία μέρα νωρίτερα, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας είχε… κουνήσει το δάχτυλο προς την Ελλάδα, καλώντας την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα της μετανάστευσης, ενισχύοντας τα μέσα επιτήρησης των συνόρων.

«Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτήν τη στιγμή δεν είναι εξασφαλισμένη» δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας και ζήτησε την επείγουσα εντατικοποίηση του διαλόγου με την Τουρκία.

Ένα 24ωρο αργότερα, το Βερολίνο, επιβάλλοντας ένα άτυπο «immigrants control», αποφάσισε να αναστείλει μονομερώς την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, επανεισάγοντας προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φθάνουν καθημερινά στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Προφανώς, οι δύο κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. «Απηυδισμένη» από την πολιτική… ανοιχτών συνόρων, που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, «επιτρέποντας» την αθρόα είσοδο και διέλευση προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό και, εν συνεχεία, ευρωπαϊκό έδαφος, η Μέρκελ είδε τις αρμόδιες αρχές της χώρας της να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στο προσφυγικό «κύμα» από τα παράλια της Τουρκίας και έτσι προέβη σε μια κίνηση-μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αναστέλλοντας μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν και «εγκλωβίζοντας», ενδεχομένως, τους χιλιάδες πρόσφυγες που επιχειρούν να φτάσουν στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, εντός των ελληνικών συνόρων.

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συμμετάσχουν στην υποδοχή προσφύγων. Αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Γερμανίας, αλλά όλων των κρατών-μελών. Σε αυτή την αποστολή ανήκει και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ- και η προστασία της περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένη» ήταν, χαρακτηριστικά, τα λόγια της κυρίας Μέρκελ.

Η ίδια επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, ότι στη Γερμανία μπορούν να μείνουν μόνο οι πρόσφυγες, γιατί αυτοί φεύγουν από την πατρίδα τους, για να σωθούν από τον πόλεμο ή τις πολιτικές διώξεις.

«Εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας, εκείνοι που έρχονται για οικονομικούς λόγους -όσο κατανοητοί και αν είναι αυτοί – δεν μπορούν να έχουν προοπτική να μείνουν σε μας. Και πρέπει να το πούμε καθαρά, αν δεν μπορούμε να αναλάβουμε την απαραίτητη προστασία όσων το χρειάζονται» τόνισε η καγκελάριος.

Πλέον, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αναλάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού «κύματος», προκειμένου οι Σύροι, στην πλειοψηφία τους, που εγκαταλείπουν τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο χώρα τους, να διέρχονται από το ελληνικό έδαφος και να μην «κολλάνε» σε αυτό, αλλά να συνεχίζουν το δρόμο τους για χώρες όπως η Γερμανία, που είναι και ο τελικός-ιδεατός προορισμός τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.