Ειδησεογραφικό site

Ευρωεκλογές: Σήμερα ανοίγουν οι κάλπες σε Βρετανία, Ολλανδία και Κροατία

63

Οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Κροάτες ανοίγουν σήμερα την αυλαία των ευρωεκλογών καθώς θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι εκλογές των 28 χωρών-μελών της ΕΕ για την ανάδειξη των 751 μελών θα διαρκέσουν εώς και την Κυριακή, καθώς θα διεξαχθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Εκτός από τις τρεις χώρες που θα ψηφίσουν σήμερα, σε δύο δόσεις -αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο- θα ψηφίσουν η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Τσεχία. Η Κύπρος, η Σλοβακία και η Λετονία θα ψηφίσουν αύριο Παρασκευή, θα ακολουθήσει το Σάββατο η Ιταλία, ενώ η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες την Κυριακή.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από την Κυριακή τα μεσάνυχτα, καθώς θα πρέπει να κλείσουν οι κάλπες σε όλη την Ευρώπη.

Στις ευρωεκλογές θα κληθούν να ψηφίσουν περίπου 400 εκατ. πολίτες, όμως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η αποχή αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με αδιαφορία τη διαδικασία.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις του κόσμου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την πρωτιά, ενώ δεύτεροι είναι οι Σοσιαλιστές. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα εθνικιστικά κόμματα παρουσιάζουν σημαντική άνοδο σε αρκετές χώρες.

Στη Γαλλία η Μαρί Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, ενώ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν έχουν ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία και ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το UKIP του Φάραντζ συγκεντρώνει 27%, οι Εργατικοί 26%, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Κάμερον 22%, οι Πράσινοι 10% και οι Φιλελεύθεροι μόλις 9%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.