Ειδησεογραφικό site

ΕΣΥ όπως Εκδικητικό Σύστημα Υγείας

47

 

 

 

 

 

 

Του Θανάση Χειμωνά

 

Τα τσεκ-απ Κουρουμπλή μεριμνούν για την παραδειγματική τιμωρία όσων αρρωσταίνουν

image

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Η πρόθεση του Κουρουμπλή να καταστούν (ουσιαστικά) υποχρεωτικά έξι τεστ πρόληψης συγκεκριμένων καρκίνων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε μια εποχή που η «επάρατη νόσος» θερίζει αποτελεί εξωφρενική πολυτέλεια να αγνοείς τα (ελάχιστα όπλα) που διαθέτεις εναντίον της.

Η άνοδος της τεχνολογίας μας έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες μορφές καρκίνου και καλό για όλους μας είναι να μην αφήνουμε τη μεγάλη αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη.

Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν θα μπορούσε να παρέχει δωρεάνστους ασφαλισμένους τις εν λόγω εξετάσεις. Οποίος, για οποιονδήποτε λόγο, τις απέφευγε θα μπορούσε να επιβαρύνεται με κάποιο πρόστιμο ώστε -έστω και για τους λάθος λόγους- να αναγκάζεται την επόμενη φορά να τις περάσει.

Δυστυχώς, πρόκειται για κάτι πρακτικά αδύνατο αφού στις εποχές που ζούμε δεν γίνεται να καλυφθούν πλήρως εκατομμύρια εξετάσεις από το κράτος.

Ούτως ή άλλως όμως, ζούμε στην Ελλάδα. Και δη στην Ελλάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάτι που σημαίνει πως ό,τι ξεκινά προς την σωστή κατεύθυνση συνήθως καταλήγει σε τελείως λάθος τόπο.

Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση Κουρουμπλή, το κράτος απλώς θα μεριμνά για την παραδειγματική τιμωρία όσων ανάλγητων αρρωσταίνουν χωρίς προηγουμένως να έχουν πραγματοποιήσει τις εξετάσεις αυτές.

Για να το θέσουμε πιο ωμά οποίος αρνηθεί να κάνει κολονοσκόπηση και εν συνέχεια πάθει καρκίνο του εντέρου θα υποχρεούται να καλύψει ένα τεράστιο μέρος των νοσηλίων του μια και το κράτος θα είναι τσαντισμένο μαζί του για την ανευθυνότητά του.

Ζούμε λοιπόν σε μια χώρα που δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει τους κατοίκους της, αλλά να τους εκδικηθεί που της κοστίζουν λεφτά όταν αρρωσταίνουν σοβαρά…

Φυσικά, όλοι αυτοί που αποφεύγουν αυτού του είδους εξετάσεις το κάνουν για τρεις λόγους: Α. Δεν είναι ενημερωμένοι (κάτι για το οποίο ευθύνεται το κράτος), Β. Δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν (κάτι για το οποίο σίγουρα δεν ευθύνονται οι ίδιοι) και -κυρίως- Γ. Επειδή θεωρούν πως δεν θα νοσήσουν ποτέ.

Όσοι εντάσσονται στην τελευταία κατηγορία, προφανώς και το ενδεχόμενο πως αν ποτέ αρρωστήσουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δεν τους απασχολεί καθώς θεωρούν πως είναι άτρωτοι και πως «αυτά συμβαίνουν στους άλλους».

Καμία πρόληψη λοιπόν. Μόνο εκδίκηση. Είναι λυπηρό πως ένα κόμμα μέσα στο αρκτικόλεξο του οποίου περιλαμβάνονται οι λέξεις «Ριζοσπαστική» και «Αριστερά» υιοθετεί με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την άκρως νεοφιλελεύθερη λογική πως όσοι νοσούν αποτελούν οικονομικά βαρίδια για την κοινωνία.

Αν τη συγκεκριμένη σκέψη είχε έστω φευγαλέα περάσει από το μυαλό προηγουμένων υπουργών Υγείας όπως π.χ. ο Λοβέρδος ή ο Άδωνις θα είχε ξεκινήσει ο νέος εμφύλιος. Σήμερα όμως έχουμε Πρώτη Φορά «Αριστερά» και όλα επιτρέπονται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.