Ειδησεογραφικό site

Εσπευσμένη πρόταση Τσίπρα για «εθνικό διάλογο» – Ο φόβος για κατάρρευση της κυβέρνησης, πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις

63

Προκειμένου να μην εμφανιστεί ότι κάνει κινήσει απελπισίας και εκλιπαρεί για συναίνεση ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο «οδικό χάρτη». Ξέρει πολύ καλά πού θέλει να πάει και ξέρει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει».

Το «σήμα» της Φώφης

Από το ΠΑΣΟΚ απέφυγαν, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, να σχολιάσουν ευθέως την πρόταση του πρωθυπουργού. Παρέπεμπαν ωστόσο στη δήλωση που έκανε η Φώφη Γεννηματά το απόγευμα του Σαββάτου, σχετικά με τα όσα είχε πει ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Παρασκευή.

«Αν ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κυβερνήσει μια είναι η λύση. Η πρόταση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη πριν ακόμη από τις εκλογές έχει καταθέσει. Εθνικό σχέδιο, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» είχε σημειώσει με νόημα η κυρία Γεννηματά και τόνιζε ότι «όσοι ονειρεύονται διχαστικά για τους Έλληνες μέτωπα, είτε δήθεν «προοδευτικά», είτε δήθεν «ευρωπαϊκά», να μην υπολογίζουν σε εμάς» ξεκαθαρίζοντας ότι «τα αδιέξοδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν αδιέξοδα της χώρας. Την εθνική συνεννόηση αυτοί την υπονόμευσαν».

Νωρίτερα μιλώντας στην συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του Κινήματος Στέφανος Ξεκαλάκης άνοιγε παράθυρο σε μία προοπτική συνεργασίας, λέγοντας ότι «στόχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των ικανών και αναγκαίων συνθηκών για να γεφυρωθεί ο κοινωνικός διχασμός και να αποτραπεί η υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη, που αν δεν εκτονωθεί, η κατάσταση στο κοινωνικό πεδίο θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Πρόσθετε δε με νόημα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της κεντροαριστεράς ότι «οι πολίτες πρέπει πάντα να έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής στην ψήφο, αν δε θέλουμε να συνεχιστεί η αύξηση των ποσοστών ακραίων κομματικών σχηματισμών και της αποχής» και έριχνε ευθέως την ιδέα της συνεργασίας, αλλά με τον όρο της προγραμματικής σύγκλισης συγγενών δυνάμεων: «Η εκ των συνθηκών, απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση, δε σημαίνει και κυβερνητική συνύπαρξη ετερόκλητων ιδεολογικά και αξιακά πολιτικών δυνάμεων» σημείωνε. Ο κ. Ξεκαλάκης πρόσθεσε μάλιστα ότι η όποια απόφαση για κυβερνητική συνεργασία θα ληφθεί με εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Τα όσα είπε ο κ. Ξεκαλάκης ερμηνεύτηκαν από ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ ως προετοιμασία μίας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις. Ο βουλευτής του Κινήματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διάβασα την εισήγηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. Προτείνει εσωκομματικό δημοψήφισμα για την συμμετοχή της παράταξης μας σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Απλά να θυμίσω ότι όταν τέθηκε το θέμα σε ψηφοφορία στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάποιοι κρυβόντουσαν και διαπραγματεύονταν τους ρόλους τους! Η παράταξη δεν έχει ανάγκη από νέους Σπίρτζηδες, κρυφούς και φανερούς. Όσοι έχουν στο μυαλό τους να μας απορροφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να το ξεχάσουν».

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θα πέσει στην παγίδα

Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με ανάρτησή του στο Facebook με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γιατί ένας δημαγωγός ανακαλύπτει τη συνεννόηση;» εξαπολύει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Θεοδωράκης επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα για το κάλεσμα του σε συνεννόηση για το ασφαλιστικό, την παιδεία και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Τι λέει στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας; Ψηφίστε το Ασφαλιστικό που είναι το δυσκολότερο όλων, γράψτε κάποια έκθεση ιδεών για την Παιδεία, συζητήστε για το Σύνταγμα που αφορά την επόμενη τετραετία και αφήστε με να κυβερνήσω. Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου. Ταΐστε με ψίχουλα την στέρνα με τα ψάρια όσο εγώ και η παρέα μου θα πετάω δυναμίτες στους κόλπους της κοινωνίας» γράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Ποιο θύμα θα πέσει στην παγίδα; Το Ποτάμι πάντως όχι» καταλήγει στη δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.