Ειδησεογραφικό site

ΕΡΤ η… μεγάλη επιστροφή: Το πρώτο 24ωρο της δημόσιας τηλεόρασης μετά την επαναλειτουργία της

44

Σχεδόν δεκαπέντε ώρες εκπέμπει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπό το… νέο καθεστώς, της ΕΡΤ, που επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί. Σε αυτή τη βάση, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ένα άτυπο φεστιβάλ αποθέωσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί παρατηρούν ότι συνέβη, με τις δηλώσεις των βασικών καλεσμένων, οι οποίοι δεν ήταν άλλοι από υπουργούς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι εμφανίζονταν ο ένας μετά τον άλλο σε ρυθμό καταιγιστικό.

Μέσα σε ένα πραγματικό κλίμα πανηγυρισμού, την ώρα που οι ειδήσεις από το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες περιέγραφαν ένα αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές που κάθε άλλο παρά συμφωνία προοιωνίζεται, οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι καλεσμένοι (ως επί το πλείστον υπουργοί, βουλευτές και άλλα στελέχη της κυβέρνησης) δεν έχαναν ευκαιρία να υπενθυμίζουν τη σημαντικότητα της ημέρας, σαν μια άλλη νίκη κατά του προηγούμενου διεφθαρμένου καθεστώτος. «Η ΕΡΤ επέστρεψε» σαν η ΝΕΡΙΤ να ήταν ένα δημιούργημα ενός… φασιστικού καθεστώτος, για να ενημερώσει με αντικειμενικότητα το λαό.

Η μέρα «εορτασμού» ξεκίνησε στις 06.00 το πρωί με τον Εθνικό Ύμνο, μια στροφή της αριστεράς στα ήθη και τις αξίες του έθνους, πιθανότατα χάρη της συμμετοχής του Πάνου Καμμένου και λόγω της μεγάλης επιρροής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση συνασπισμού. Μετά τον Εθνικό Ύμνο ακολούθησε ένα βίντεο περίπου ενός λεπτού με πλάνα από όλα τα κανάλια της ελληνικής ραδιοφωνίας τηλεόρασης πριν το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου, αλλά και μια σεκανς από τα σήματα της ΕΡΤ.

Οι φιλοφρονήσεις με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Την αυλαία άνοιξε η εκπομπή «ΕΡΤ ενημέρωση» με παρουσιαστές τον Νίκο Αγγελίδη και τη Βασιλική Χαϊνά, οι οποίοι υποδέχτηκαν την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μετά στο Twitter το hashtag #ertopen έγινε trend. Κυρίως για τα επικριτικά σχόλια που δέχθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι από την επίθεση «αγάπης» στην κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Να είστε καλά, σας βλέπω με ψυχραιμία να αντιμετωπίζετε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι φιλοφρόνηση τώρα αυτό» έσπευσε να διευκρινίσει η Βασιλική Χαϊνά, κάτι που δεν συγκράτησαν οι χρήστες του Twitter, αφού και η ίδια ευθύς πρόσθεσε: «Μερικές φορές βρίσκεστε μπροστά σε πολύ έντονους διαλόγους. Πώς βρίσκετε το σθένος;».

«Το αντλώ από τη λογική συνύπαρξή μου με τους ανθρώπους που έχουμε συμπορευτεί σε αυτό το χώρο, αλλά το αντλώ και από τους πολίτες, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι δεν υπαναχωρούν και δεν εξαπατώνται. Αυτό δίνει κουράγιο, ενθαρρύνει και εμψυχώνει» απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής. Οι φιλοφρονήσεις όμως πέρασαν σε άλλο επίπεδο όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου, κοιτάζοντας τους δύο παρουσιαστές είπε: «Και ο δικός σας αγώνας συνέβαλε καθοριστικά. Έδωσε παράδειγμα, υπόδειγμα, αλλά και μέτρο σύγκρισης», δημιουργώντας μια εικόνα κινηματογραφικής ταινίας-παρωδίας που ο ένας αποθεώνει τον άλλο σε ένα παραλήρημα ανούσιου βερμπαλισμού…

«Παρέλαση» υπουργών, βουλευτών, στελεχών ΣΥΡΙΖΑ…
Τη σκυτάλη έλαβαν η Μαριλένα Κατσίμη με τον Γιάννη Δάρρα, ενώ ακολούθησαν οι Φάνης Παπαθανασίου και Μάριον Μιχελιδάκη. Από τις δύο εκπομπές «παρέλασαν» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, που βαδιζει στα τηλεοπτικά βήματα του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκου Ρωμανιά, ο οποίος φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την «πρεμιέρα» της ΕΡΤ, αν και όχι στο πλατό, αλλά με εξωτερική σύνδεση.

Το μεσημέρι στην εκπομπή «Οn ΕRΤ» με την Ελένη Χρονά και τον Ανδρέα Ροδίτη, έγινε εκτενές αφιέρωμα στον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, από την παιδική του ηλικία, με φωτογραφίες, βίντεο και συνεργάτες του να του πλέκουν το εγκώμιο.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε να ευχηθεί από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Καλημέρα ΕΡΤ. 11 Ιουνίου 2015. Καλημέρα». Υπονοώντας, σαφώς και πάλι, το «μαύρο» και την αποκατάσταση της πλουραλιστικής ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της ελευθερουπίας.

Ο πρόεδρος ξέρει πού ήταν όταν ξανάνοιξε η ΕΡΤ…
Μπορεί ο Λάμπης Ταγματάρχης, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ δηλαδή να δήλωσε στο πλαίσιο της… ανάκρισης που πέρασε στη Βουλή από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι δεν θυμόταν πού ήταν όταν έκλεισε η ΕΡΤ, όμως ο Διονύσης Τσακνής, νέος πρόεδρος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ήξερε πού ήταν όταν η ΕΡΤ άνοιξε και πάλι, σήμερα.

Ο κ. Τσακνής ήταν στο πλατό της ΕΡΤ, έχοντας κεντρική θέση σε πάνελ και όντας πανευτυχής για το επίτευγμά του να ξανανοίξει την ΕΡΤ μέσα σε μόλις λίγες μέρες απ’ όταν ανέλαβε τα ηνία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης με διαδικασίες τύπου… ΑΣΕΠ που θα έλεγαν και οι έχοντες αίσθηση του χιούμορ. Λίγο μετά τις 19.00 η Μαριλένα Κατσίμη εμφανίστηκε ξανά στους δέκτες, σε μία εκπομπή-αφιέρωμα, σε τι άλλο, στην «επιστροφή» της ΕΡΤ. Τον Διονύση Τσκανή πλαισίωναν, σε στυλ χορού (υπερβολικό, γιατί στην πραγματικότητα ο χορός ήθελε 17 άτομα) αρχαιοελληνικής τραγωδίας η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση (πρώην παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων στην ΕΡΤ) και μία καθαρίστρια-συνδικαλιστής οι οποίοι οραματίστηκαν από κοινού μαζί τις επόμενες ημέρες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Θα έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας και θα είμαστε εδώ να ακούμε και να διορθωνόμαστε, αν χρειάζεται, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, εμφανώς πιο χαλαρός, από την τελευταία φορά που τον είδαμε στους δέκτες μας, προ εβδομάδων από το κανάλι της Βουλής, όταν μαζί με τον κ. Ταγματάρχη περνούσαν από την «Ιερή Εξέταση» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

«Στις 20.00 ξεκινά η βιομηχανία του τρόμου», είπε ο κ. Τσακνής και δήλωσε πως πλέον αυτά θα αλλάξουν, με το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους στις Βρυξέλλες δεν είναι όσο επιτυχημένες φαιόταν ότι είναι με βάση τις δηλώσεις συνεργατών του πρωθυπουργού. Το πάρτι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, μοιάζει παράταιρο, με βάση τα δεδομένα της σημερινής συγκυρίας και τους κινδύνους να συμβεί στην ελληνική οικονομία το ατύχημα που ποβλέπουν εσχατολόγοι και Κασσάνδρες. Το μουσικό σήμα από την ταινία «Τιτανικός» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει ντύσει μουσικά κάποιο από τα ρεπορτάζ που προβάλλονται στα κανάλια ΕΡΤ, ΕΡΤ2 ΕΡΤ3, ΕΡΤ High Definition. Νομίζω ότι με αυτά τα τέσσερα κανάλια ξαναρχίζει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση -για αρχή- για να κάνουμε και την σύνδεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη που εμπνεύστηκε και κάλεσε τους Έλληνες να επανέλθουν στο πρότυπο του λιτού βίου και δεν θα μπορούσε παρά να δώσει το παρών στην αποψινή φιέστα στον κήπο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.

Αυτό θέλησε να προτάξει και η Αγλαϊα Κυρίτση, της οποίας επιθυμία είναι τα ανεκμετάλλευτα τετραγωνικά του συγκροτήματος της ΕΡΤ να φιλοξενούν συναυλίες, για να διασκεδάζει και να ψυχαγωγείται ο κόσμος. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η αρχή έγινε από σήμερα, πρεμιέρα και εγκαίνια μαζί, καθώς είναι σε εξέλιξη μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή πλήθους γνωστών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Ανδρέου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Νίκος Ζιώγαλας κ.ά.

ΝΔ: Θα κοστίσει αρκετά παραπάνω στον ελληνικό λαό, να απολαύσει την κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστροφή της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τη Νέα Δημοκρατία, όταν με δική της απόφαση έπεσε το «μαύρο». «Σήμερα, θαυμάσαμε την ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη «νέα» ΕΡΤ. Αφού έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του προγράμματος η κυρία Κωνσταντοπούλου, παρέλασε από το πρωί το μισό υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς, συνεχίστηκε το πρόγραμμα με σύνδεση με τον επίσης ακομμάτιστο ραδιοφωνικό σταθμό »Στο Κόκκινο» για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Θα κοστίσει, βέβαια, αρκετά παραπάνω στον ελληνικό λαό, αλλά θα απολαύσει την κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο. Αν ήταν άλλοι θα ντρέπονταν, αλλά αυτοί δεν έχουν καμία ντροπή».

Η απάντηση της ΕΡΤ ήταν -σχεδόν- λακωνική: «Η ΕΡΤ δεσμεύεται για αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας θα διαπιστώσει ότι η δέσμευση αυτή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει πράξη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.