Ειδησεογραφικό site

Ερντογάν: Θα παραιτηθώ, αν βρουν στο προεδρικό μέγαρο χρυσή λεκάνη τουαλέτας

28

Απάντηση στις κατηγορίες για μεγαλομανία που του προσάπτουν έδωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρει έστω και ένα χρυσό κάθισμα λεκάνης μέσα στους αναρίθμητους χώρους του νέου του προεδρικού παλατιού.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Ερντογάν για υπερβολική σπατάλη κατά τις προεκλογικές του ομιλίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

«Κύριοι στην Άγκυρα, παλάτια κτίστηκαν για εσάς, αεροπλάνα και αυτοκίνητα Μερσέντες αγοράστηκαν…χρυσά καθίσματα αγοράστηκαν, έτσι χρησιμοποιείτε την τουαλέτα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Σμύρνη το Σάββατο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος μετακόμισε στο αμφιλεγόμενο παλάτι του των 1.000 δωματίων μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, προκάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

«Τον προσκαλώ να έρθει και να περιηγηθεί στους χώρους…αναρωτιέμαι αν θα μπορέσει να βρει έστω κι ένα τέτοιο χρυσό κάθισμα λεκάνης σε κάποια από τις τουαλέτες», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
«Αν το βρει, θα παραιτηθώ από την προεδρία».

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικά μέτρα, το νέο προεδρικό μέγαρο που ονομάστηκε «Ak Saray» (Λευκό Παλάτι), οικοδομήθηκε στα περίχωρα της Άγκυρας, σε μια έκταση την οποία είχε αποκτήσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προκειμένου να φτιάξει ένα αγρόκτημα.

Προηγούμενοι επικεφαλής του τουρκικού κράτους διέμεναν σε λιγότερο πολυτελή μέγαρα, αλλά η κίνηση του Ερντογάν να μετακομίσει εκεί εντάσσεται στο όραμά του για την «Νέα Τουρκία», όπως την αποκάλεσε, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τη δημιουργία μίας αμερικανικού τύπου προεδρίας με εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Ερντογάν επιθυμεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ίδρυσε πριν από πάνω από μία δεκαετία, να εξασφαλίσει μία αρκετά ισχυρή πλειοψηφία στις 7 Ιουνίου για να αλλάξει το Σύνταγμα ανεμπόδιστα, κάτι που όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα δυσκολευτεί να πράξει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.