Ειδησεογραφικό site

Επιφυλακτικοί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Γερμανοί οικονομολόγοι

54

Γερμανοί οικονομολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και να μην επιμείνει σε νέο κούρεμα του χρέους.

Η εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί «προσωρινά μεγάλη αβεβαιότητα», εκτιμά ο Γιόργκ Κρέμερ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank θεωρεί ωστόσο ότι παρά τις φιλόδοξες προεκλογικές εξαγγελίες η Ελλάδα θα καταλήξει τελικά σε συμφωνία με τους εταίρους της, μεταξύ άλλων «και επειδή ήδη λείπουν τα χρήματα για τα σχεδιαζόμενα κοινωνικά προγράμματα».

Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «η κοινότητα των κρατών ενδιαφέρεται επίσης για έναν συμβιβασμό. Επειδή οι κυβερνήσεις θα έπρεπε σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να ανακοινώσουν στους ψηφοφόρους τους ότι τα δάνεια έχουν χαθεί».

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «σημαίνει ότι η Ευρωζώνη μένει στα μισά του δρόμου στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης κρατικού χρέους», επισημαίνει ο κ. Κρέμερ, υπογραμμίζοντας ότι «εντείνεται η πίεση προς την ΕΚΤ να καλύψει τα άλυτα προβλήματα μέσω μαζικής υποτίμησης του ευρώ».

«Πιθανή καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ευρώπη», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι «η Ευρώπη έχει όλα τα εργαλεία» προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο «Grexit».

Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει την επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά ή αν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη πέφτοντας ξανά σε μια βαθιά κρίση», σχολίασε ο Χ. Σμίντινγκ.

Τα προεκλογικά αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό της πολιτικής λιτότητας και μία δεύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους, «συνιστούν μία δύσκολη αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις που θα επακολουθήσουν», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της DZ Bank Στέφαν Μπιλμάιερ.

Όπως είπε, ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν μεσοπρόθεσμα δύσκολο για την Ευρωζώνη. «Από τη μία δεν είναι διασφαλισμένο ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί σε μερικά χρόνια και πάλι στη σημερινή κατάσταση. Από την άλλη ενδέχεται να μειωθούν και τα κίνητρα των υπόλοιπων χωρών του ευρώ να κάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εξήγησε.

Ο Μίχαελ Χούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) προειδοποίησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μην διεκδικήσει δεύτερο κούρεμα χρέους. Εάν η Αθήνα επιμείνει εκ νέου να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της για μερική απομείωση χρέους, η χώρα θα πάψει να έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και μάλιστα «για μεγάλο διάστημα», τόνισε ο οικονομολόγος.

Ο κ. Χούτερ απέφυγε πάντως να κάνει προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους. «Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα», δήλωσε. Ο επικεφαλής του IW θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι «το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει τώρα η Ευρώπη είναι να υποχωρήσει» (σ.σ. έναντι των αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ).

Όσον αφορά τέλος το σενάριο περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Χούτερ εκτιμά ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.