Ειδησεογραφικό site

Μπαράζ μηνυμάτων από τον Τσίπρα – Είμαστε λαός που ξέρει να βρίσκει νέα, ασφαλή λιμάνια

72

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν λέγεται «Ελλάδα», αλλά «Ευρωζώνη» και είναι πρόβλημα στις δομές της Ευρωζώνης, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας ομιλία στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, αμέσως μετά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση, χρησιμοποιώντας μια μεταφορά: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας, αλλά ο ελληνικός λαός είναι λαός της θάλασσας, δεν φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια».

Βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε πολυδιάστατη πολιτική επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση είναι παλιές κοινωνικές προκλήσεις, που παραμένουν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο, είπε και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός .

Τέλος ο κύριος Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο νέο κόσμο, κουβαλώντας τα λάθη του παρελθόντος στις αποσκευές μας».

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο είναι προγραμματισμένη για τις 16:15 ώρα Ελλάδας, ενώ νωρίτερα, κατά την είσοδο στο Φόρουμ, είχαν θερμή χειραψία.

Στην Αγία Πετρούπολη εξάλλου υπεγράφη σήμερα η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream. Σύμφωνα με όσα είπε μετά την υπογραφή ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας η χρηματοδότηση κατασκευής από τη Μόσχα θα είναι στο 100% μέσω δανείου. Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα λάβει προκαταβολή ύψους 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάδιο Ντβορκόβιτς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS, δήλωσε ότι  «η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα».

 

Συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα

«To Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρωζώνης», είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδας «Kurier» στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. «Το Grexit δεν μπορεί να είναι επιλογή, ούτε για την Ελλάδα αλλά ούτε για την Ε.Ε», υποστήριξε στην αυστριακή εφημερίδα ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Ο Αλ. Τσίπρας ξέρει πως οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την χώρα του και την Ευρώπη», γράφει το σχετικό δημοσίευμα της «Kurier» και προσθέτει. Ερωτηθείς για το αν ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος ήταν ο μόνος αρχηγός κράτους που έχει επισκεφθεί την Αθήνα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ελλάδας στην Ε.Ε, ο  Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά: «Ναι, είναι ένας καλός φίλος της Ελλάδας. Και μας στηρίζει προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας».

«Στην προεκλογική σας εκστρατεία είχατε χαρακτηρίσει την Άνγκελα Μέρκελ ως την μεγαλύτερη αντίπαλο της Ελλάδας. Όμως, η κυρία Μέρκελ είπε πρόσφατα ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Εσείς έχετε αλλάξει ή η κυρία Μέρκελ;» τον ρώτησε ο Αυστριακός δημοσιογράφος.

«Το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης είχε αρνητική εικόνα για την κυρία Μέρκελ», είπε ο Αλ. Τσίπρας χαμογελώντας, όπως σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα «Kurier». «Κι αυτή η εικόνα έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους είμαι σε διαπραγματεύσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο. Όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξακολουθεί να έχει μία πολύ άσχημη εικόνα για μας».

Στην ερώτηση αν η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να φέρει τη λύση στο ελληνικό ζήτημα, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Όχι,  η λύση δεν μπορεί να έρθει μόνο από ένα άτομο. Πρέπει να έχουμε έναν κοινό στόχο. Η διαίρεση της Ευρώπης δεν είναι προς το συμφέρον των λαών μας. Μόνο με την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και τον αμοιβαίο σεβασμό, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για να βγούμε από την κρίση. Η διαδικασία της ευρωπαικής ενοποίησης ήταν από την πρώτη στιγμή μία διαδικασία ένταξης. Μέχρι τώρα, η Ευρώπη πάντα προχωρούσε προς την επίτευξη συμφωνίας . Η στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση θα σημάνει την αποτυχία της ευρωπαικής ιδέας. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε».

Δηλώσεις και από Αγία πετρούπολη

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη, και συναντήθηκε με ομογενείς. Ο κύριος Τσίπρας δήλωσε πως είναι «βασικό χαρακτηριστικό του ελληνισμού» ότι όταν έχουμε στόχο και αξίες, «ξεπερνάμε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες». Είναι σημαντικό να αντλούμε δύναμη από το γεγονός ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα τούτες τις μέρες δίνει μια σπουδαία και γενναία μάχη, περνά μία μεγάλη οικονομική κρίση», τόνισε ο κύριος Τσίπρας.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού προς τους ομογενείς:
«Οι ομογενείς έχουν στην καρδιά και το μυαλό τους την Ελλάδα, πολλές φορές πιο έντονα, από ό, τι την έχουμε εμείς που μένουμε στην Ελλάδα.

Θέλω να σας  υποσχεθώ, όπως και στη Μόσχα όταν σας συνάντησα, ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο στις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Και θεωρούμε εσάς, που ζείτε στη Ρωσική Ομοσπονδία, τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πατρίδας μας, εδώ.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα δίνει μια σπουδαία και γενναία μάχη, αυτές τις ημέρες και τους τελευταίους μήνες. Έχει περάσει και περνάει ακόμη μια μεγάλη οικονομική κρίση και μεγάλες δυσκολίες. Αλλά, εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από δυσκολίες, τις οποίες ξεπεράσατε και καταφέρατε να σταθείτε στα πόδια σας.

Είναι βασικό χαρακτηριστικό του Ελληνισμού, όταν έχουμε στόχο, όταν έχουμε αξίες, όταν έχουμε στοχοπροσήλωση και τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις ξεπερνάμε.

Είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει και να αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει το δίκιο με το μέρος του. Γι’ αυτό και στόχος αυτής της προσπάθειας- δεν είναι προσπάθεια μιας κυβέρνησης αλλά όλου του ελληνικού λαού και όλου του Ελληνισμού- είναι να ξανακάνουμε την πατρίδα μας μια κυρίαρχη χώρα και το λαό να έχει ψηλά το κεφάλι και να ζει με αξιοπρέπεια.
Εσείς να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες».

Νωρίτερα και σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, λίγες ώρες μετά το δραματικό Eurogroup που δεν κατάφερε να δώσει λύση στο ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία μιλάει για λύση για ανάπτυξη εντός του ευρώ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί, το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει ότι η σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στον δρόμο για συμφωνία.

«Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν».

Και η ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσίπρα καταλήγει: «Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ, αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.