Ειδησεογραφικό site

Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος με «κουρέματα», «άρχοντες σκότους» και «πιόνια»

31

Προτάσεις να παραστεί ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης στην Εξεταστική για το Μνημόνιο κατέθεσαν τα μέλη της, κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ο κ. Ρουμελιώτης, μιλώντας στην Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος πριν κάποιες ημέρες είχε εξαπολύσει βολές κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και του πρώην διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, ενώ είχε υπονοήσει ευθέως ότι σκοπίμως η ΕΕ και η τότε ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε το «κούρεμα», προκειμένου να μην πληγούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον εστίασε στους λόγους αύξησης του ελλείμματος, καθώς οι μάρτυρες ήταν και τα δύο στελέχη της Ελληνικής Στατιστική Αρχής. Αύριο, Πέμπτη τα μέλη της επιτροπής θα καταρτίσουν τον κατάλογο με τα πρόσωπα που θα καλέσουν στον επόμενο γύρο ακροάσεων.

Σήμερα, γενικότερα, εξέφρασαν την άποψη ότι η διόγκωση του ελλείμματος ήταν σχεδιασμένη και πως έγιναν αλχημείες. Μάλιστα, καταγράφηκαν και κατηγορίες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε προσφέρει προστασία στον νυν πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ενώ τον χαρακτήρισε «άρχοντα του σκότους».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νίκος Λογοθέτης εξαπέλυσε βολές κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Κατά την ακρόασή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο έκανε λόγο για αλχημείες, ενώ τον χαρακτήρισε «πιόνι» της Eurostat. Μάλιστα, σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά για το ποιος είναι ο «Σκοτεινός Άρχοντας» που αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του, απάντησε ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να προστατέψει τον κ. Γεωργίου και άλλα δύο πρόσωπα. Υστερα από τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Αμυρά απάντησε ότι τα άλλα δύο πρόσωπα είναι ο κ. Προβόπουλος και ο διοικητής της Τράπεζας Κύπρου και έκανε λόγο για ομάδα δικαστών που φέρεται να ανήκουν στην ομάδα του «Σκοτεινού Άρχοντα».

Νωρίτερα, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ότι η διόγκωση του ελλείμματος του 2009 στο 15,8% αιτιολόγησε και νομιμοποίησε το πρώτο Μνημόνιο, το δικαιολόγησε το δεύτερο και αιτιολόγησε τη λήψη επαχθών μέτρων. Υποστήριξε δε ότι υπήρξε παραποίησε στοιχείων, στρέφοντας τα βέλη του προς τον κ. Γεωργίου λέγοντας ότι έκανε  αλχημείες, ενώ χαρακτήρισε τον πρώην προιστάμενό του «πιόνι της Eurostat». Κατήγγειλε ότι «μόλις αμφισβητήσαμε αυτά που έλεγε μετά την τέταρτη συνάντησή μας άρχισε να μας φιμώνει». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο κ. Γεωργίου έβγαλε ένα διάταγμα που απαιτούσε από την κ. Ξενάκη -που είναι συγκατηγορούμενή του -να παίρνει  τη θέση του όταν εκείνος έλειπε. Αυτό δεν ήταν σύμφωνο με τον κανονισμό, θα έπρεπε να τον αντικαθιστά ο αντιπρόεδρος.

Επίσης, ανέφερε ότι κατά την άποψή του το έλλειμμα δεν έπρεπε να ξεπερνά το 10% και ως εκ τούτου επειδή η κατάσταση ήταν διαχείριση δεν υπήρχε λόγος υπαγωγής μας στο Μνημόνιο.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Νίκος Στρόμπλος, διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ χαρακτήρισε δραματική την ημέρα (21/10/2009) που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στείλει νέα δεδομένα για το έλλειμμα (12%) ενώ δεν υπήρχε τότε λόγος να το κάνει, όπως τόνισε. Αναρωτήθηκε δε «γιατί να τρέξει τόσο γρήγορα μία κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος και να δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας;» και απάντησε  με νόημα «δεν το καταλαβαίνω».

Επίσης, υπογράμμισε ότι το έλλειμμα του 2009 επιβαρύνθηκε με 3 δισεκατομμύρια από στρατιωτικούς εξοπλισμούς, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Όπως υποστήριξε από τον Απρίλιο του 2010, λίγο πριν μπούμε στο μνημόνιο, ξεκίνησαν οι παράλογες απαιτήσεις από τη Eurostat, δηλαδή να μπουν στο έλλειμμα και τα χρέη των ΔΕΚΟ.
Γνωστοποίησε ότι τo ΔΝΤ επέμενε σε αναδιάρθρωση χρέους «για να πειστεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» και  όπως φάνηκε και από τα γεγονότα θα έπρεπε να καθυστερήσει το κούρεμα του χρέους, ένα με ενάμιση έτος προκειμένου διάφορες τράπεζες να ξεφορτωθούν ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Στρόμπλος δήλωσε ότι τα χρέη των ΔΕΚΟ δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στα ελλείμματα γενικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι αυτά ξεκίνησαν με το πρώτο μνημόνιο και πως τότε ξεκίνησαν οι απαιτήσεις για ΔΕΚΟ αλλά και για τα swaps. «Εγώ πρώτη φορά άκουσα για swaps τότε, ήρθε ξαφνικά και έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε χαρακτηρικά.

Εξέφρασε την άποψη ότι η διόγκωση του ελλείμματος ήταν σχεδιασμένη και έφερε ως παράδειγμα ότι φαίνεται από την εκτέλεση του προυπολογισμού: ενώ ήταν 8 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο, εκτινάχθηκε στα 10 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Τα σχόλια είναι κλειστά.