Ειδησεογραφικό site

Επιστροφή στη λογική; – Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τσίπρας σκέφτεται να κάνει πίσω – Σε άλλη γραμμή ο Νίκος Παππάς: Δεν ακυρώνεται το δημοψήφισμα

63

tsipras-maksimoy-mesa

Ραγδαίες είναι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα για ακόμα μία φορά, αφού ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους, ενώ δεν αποκλείεται να να διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το αρχικό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιθανόν το ξανασκέπτεται και επανέρχεται στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Νέα πρωτοβουλία αναμένεται από την Αθήνα
  • Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκδηλώσει πρωτοβουλία για λύση
  • Δίνει έμφαση σε χρέος και χρηματοδότηση για να συμφωνήσει
  • Η πρωτοβουλία Τσίπρα θα γίνει σε απάντηση της κίνησης Γιούνκερ και αναμένεται να εκδηλωθεί στην εκπνοή του προγράμματος, σήμερα, για λύση χωρίς ωστόσσο να δοθούν περισσότερες πλξηροφορίες

DPA: Οι Βρυξέλλες ξεκινούν ύστατη προσπάθεια

Το γερμανικό πρακτορείο DPA επιβεβαιώνει την είδηση ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Τσίπρας δεχθεί την πρόταση, μπορεί να έρθει ακόμη και σήμερα, και το μεταφέρει στο δημοψήφισμα ως «Ναι» θα μπορούσε στη συνέχεια να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup.

Διάσκεψη προέδρων ΕΕ: Επανεναρξη διαπραγματεύσεων και παράταση του προγράμματος
Επείγουσα επανέναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας κ παράταση του ελληνικού προγράμματος ζήτησε η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.
Την επείγουσα έναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας, δανειστών, η οποία ωστόσο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το σώμα δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.
Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει απόψε, Τρίτη 30 Ιουνίου.
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz και του ζήτησε να στηρίξει το αίτημα για παράταση του προγράμματος.
Ωστόσο χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Γιατί η Τρίτη και η Τετάρτη είναι οι πιο κρίσιμες ημέρες

Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν επειδή η «ατζέντα» είναι ασφυκτική. Σήμερα εκπνέει και τυπικά το τρέχον πρόγραμμα (Μνημόνιο) για την ελληνική οικονομία. Νομικά πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα παροχής βοήθειας και τα διαθέσιμα για την Ελλάδα εναπομείναντα κεφάλαια ακυρώνονται.

Επίσης σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Κανείς δεν γνώριζε ως τη Δευτέρα αν η Ελλάδα διαθέτει ή όχι τα απαιτούμενα χρήματα για την καταβολή των δόσεων. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο σχετικό ερώτημα ήταν αόριστη και έλεγε ότι για το ζήτημα αυτό θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει αν θα αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA). Ο Αυστριακός Νοβότνι, όπως προείπαμε, θεώρησε ότι η μπάλα είναι στο «ελληνικό γήπεδο».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα την Τρίτη το βράδυ ή την Τετάρτη να υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα έχει εκπνεύσει το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα έχει καταρρεύσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, εφόσον δεν καταβληθούν οι τρέχουσες οφειλές.
Παππάς: Δεν ακυρώνεται το δημοψήφισμα -«Ας μην ονειρεύονται λοιπόν κάποιοι»

Διαψεύδει τις φήμες περί ακύρωσης του δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. «Ας μην ονειρεύονται λοιπόν κάποιοι», είπε και πρόσθεσε: «Δημοψήφισμα κανονικά, δυνατό ‘όχι’ και επιστροφή την ερχόμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης».  «Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά», διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Νίκος Παππάς. «Ορισμένα κέντρα ονειρεύονται ότι θα μπορούσε αυτή την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι σταματά το δημοψήφισμα. Άκουσον – άκουσον », είπε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για να προσθέσει «λένε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μεταστροφή και θα υποστηρίξει το ‘ναι’. Συνιστώ σε όσους διακινούν αυτά τα σενάρια, ψυχραιμία και αν δεν μπορούν να την ανακτήσουν τότε ας μην εκτίθενται στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης των πολιτών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.