Ειδησεογραφικό site

Η επιστολή Σαμαρά στο ΔΝΤ, οι τρεις όροι της Λαγκάρντ και το κρίσιμο ραντεβού της Κυριακής στην Ουάσινγκτον

70

«Ναι» στην απεμπλοκή του Ταμείου αλλά υπό όρους αναμένεται να πει την Κυριακή η Κριστίν Λαγκάρντ στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον ΥΠΟΙΚ, λίγο πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, υπό τον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ τη Δευτέρα ακολουθεί το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος φτάνει το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον, στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ θα συνοδεύεται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου.

Από πλευράς του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν μέρος στη συνάντηση ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, οι εταίροι αποδέχονται κατ’ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα. Ωστόσο ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μεταβατικό «όχημα εξόδου» -ή «προληπτικής στήριξης, κατά την κ. Λαγκάρντ- με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την καταστατική θέση του ΔΝΤ, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμά του είναι εθελοντική. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα περιγράψει τους όρους ενός συναινετικού διαζυγίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει τρεις όρους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μετά και τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θέλει να κλείσει ομαλά το θέμα της αξιολόγησης αλλά και των stress tests των Τραπεζών, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η κυβέρνηση θέλει οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν σε σύντομο διάστημα και μέσα στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ενώ προσθέτει ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των stress tests, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα στείλει επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία θα ζητά τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ.

Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφέρει την ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

Εξάλλου, σύμφωνα με την “Καθημερινή” η επιστολή Σαμαρά αποτελεί το ένα από τα 4 βήματα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πλάνο για την έξοδο από το μνημόνιο, αφού αναφέρει ακόμα ότι προβλέπονται τα εξής:

• Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

• Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

• Έναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων, «letter of intent».

Στουρνάρας: Θετική η εικόνα για την Ελλάδα
«Όλοι θεωρούν πια ότι η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του ΔΝΤ, πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό έχει σημασία και όλοι ενδιαφέρονται αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εικόνα που αποκόμισε από τις μέχρι τώρα επαφές του στην Ουάσιγκτον.

Στην ερώτηση «αν περνάμε στην καινούρια φάση, στο επόμενο στάδιο», ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «αυτό ακριβώς θέλουμε. Να περάσουμε σε μια καινούρια σχέση».

Παράλληλα, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως η Ελλάδα «τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, πληρώνοντας βέβαια», όπως τόνισε, «μεγάλο κόστος, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως «δεν περιμένω το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να αποτελέσει πρόβλημα» και παρέπεμψε τις όποιες συζητήσεις για επιπλέον βοήθεια στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Στη “γραμμή Λαγκάρντ” ο επικεφαλής του Ευρ. Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η άποψη του Ταμείου είναι ότι «σε αυτή την κατάσταση είναι προτιμητέο να διατηρήσουμε ένα είδος σχέσης». Επανέλαβε τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο είναι εξελισσόμενη και τόνισε ότι οι συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτή να διαμορφωθεί μόλις ξεκινούν. Οσο για τους όρους της νέας συμφωνίας που προτείνει το ΔΝΤ, εκτιμά ότι «είναι μια σχέση που εξελίσσεται και τα χαρακτηριστικά της θα πρέπει να συζητηθούν». Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, «τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι ακόμη η κατάσταση είναι κάπως επικίνδυνη, όπως είναι εμφανές από την πρόσφατη άνοδο των spreads».

Ο κ. Τόμσεν είπε ακόμη ότι το ΔΝΤ δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά που να ζητεί το τέλος του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις μόλις ξεκινούν.

Πηγή: 7imeres.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.