Ειδησεογραφικό site

Επιστολή Βαρθολομαίου στην UNESCO για τους Φιλίππους

45

Επιστολή στη Βουλγάρα διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα αναμένεται να στείλει, με την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην προώθηση της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θράκης και μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη δέχθηκε να στείλει επιστολή στη διευθύντρια της UNESCO ώστε, στη συνέχεια, το πατριαρχικό γράμμα να μεταβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή που θα εξετάσει τους φακέλους με τις υποψηφιότητες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζεται προσωπικά με την Ιρίνα Μπόκοβα, η οποία έχει επισκεφτεί το Φανάρι στο παρελθόν, όταν ακόμη ήταν μέλος του βουλγαρικού Κοινοβουλίου και, όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος, οι σχέσεις τους είναι ιδιαιτέρα καλές και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 30 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα παραδώσει τον προκαταρκτικό φάκελο υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην επιτροπή εξέτασης των υποψηφιοτήτων της UNESCO στο Παρίσι κι αφού αυτός επιστρέψει με τις παρατηρήσεις της επιτροπής, τον Φεβρουάριο του 2015 θα κατατεθεί εκ νέου ο οριστικός φάκελος για τη διαδικασία επιλογής και ένταξης στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος τόνισε σχετικά: «Ζητήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, η συμβολή του μέσω ενός πατριαρχικού γράμματος προς την αρμόδια επιτροπή. Ο κ. Βαρθολομαίος υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει προς όσους γνωρίζει, ώστε να προχωρήσει με κάθε τρόπο η υποψηφιότητα των Φιλίππων και ειδικότερα προς την πρόεδρο της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, η οποία είναι χριστιανή ορθόδοξη και γνωρίζεται προσωπικά μαζί της, όπως και με τον Ιάπωνα προκάτοχό της».

«Η συμβολή του Παναγιωτάτου», υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος, «θα είναι σημαντική και ομολογουμένως θ’ αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο να υπερψηφιστεί ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.