Ειδησεογραφικό site

Επενδυτές στο CNBC: Αύξηση της μεταβλητότητας στα ομόλογα όσο πλησιάζει το Grexit

20

Αύξηση της μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων αναμένουν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα συγκεντρώνοντας παράλληλα την προσοχή τους στα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης που θα έχουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, η έλλειψη οποιασδήποτε προόδου στις ελληνικές διαπραγματεύσεις έχει μειώσει τις τιμές των κρατικών ομολόγων, αυξάνοντας παράλληλα τις αποδόσεις τους.

«Έχουμε δει μια σημαντική διεύρυνση στα spreads, ιδιαίτερα από τη Δευτέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» δήλωσε ο Peter Schaffrik, επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομίας και της στρατηγικής επιτοκίων της Royal Bank of Canada.

«Είμαι σίγουρος ότι όσο πλησιάζουμε στο Eurogroup της Πέμπτης και έρχονται Σαββατοκύριακα, η ιστορία δεν έχει τελειώσει, έτσι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων θα παραμείνει ευμετάβλητη. Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αγορά προετοιμάζεται πως δεν θα υπάρξει συμφωνία γι’ αυτό οι αγορές είναι τόσο ασταθείς» προσθέτει.

Ο CEO της Principal Global Investors, James McCaughan, είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία και πως το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο χρεωμένη θα βγει από την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, το χρέος δεν είναι βιώσιμο… Όταν χρεοκοπήσει, αυτό γίνεται ένα πολιτικό ζήτημα, ανακεφαλαιώνοντας τους επίσημους πιστωτές, δεν υπάρχει ζήτημα μετάδοσης της κρίσης. Δεν είναι σαν την περίπτωση της Lehman που το χρέος ήταν σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό ήταν ένα οικονομικό σοκ» επισήμανε ο James McCaughan και πρόσθεσε:

«Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ; Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση – γιατί όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και στη συνέχεια υπάρχει η περίπτωση της Κύπρου όπου εξακολουθεί να υπάρχει ευρώ, αλλά έχουν επιβληθεί capital controls»

Τα σχόλια είναι κλειστά.