Ειδησεογραφικό site

Επεισοδιακός γάμος με πολλές παρεξηγήσεις

98

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Ιλιάδας» που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός και η πολυβραβευμένη ομάδα του εγκαινιάζουν τη θεατρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την κλασική κωμωδία του Πιερ Μπωμαρσαί, «Ο γάμος του Φίγκαρο», που παρουσιάζεται από το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου.

Το εμβληματικό έργο του κλασικού γαλλικού ρεπερτορίου, η φημισμένη κωμωδία του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού Πιερ Ωγκιστέν Καρόν Μπωμαρσαί (1732 – 1799), «Η τρελή ημέρα ή Ο γάμος του Φίγκαρο», γράφτηκε το 1778 και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1784. Αποτελεί μέρος της περίφημης τριλογίας, στην οποία βασίστηκαν δύο από τις διασημότερες όπερες του λυρικού ρεπερτορίου: οι «Γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ και ο «Κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι.

Γραμμένο τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης, της οποίας θεωρήθηκε προάγγελος, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά κείμενα του 18ου αιώνα. Πέρα από την πολιτική του διάσταση που συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Διαφωτισμού, το έργο εξελίσσεται ως μια φρενήρης κωμωδία, βασισμένη στον αυτοσχεδιαστικό οίστρο των ηθοποιών.

 

ELINA GIOUNANLI

Αντιγόνη Φρυδά, Γιώργος Τσιαντούλας.

Περίπλοκο παιχνίδι ερωτικών παρεξηγήσεων

Στον πύργο του Κόμη Αλμαβίβα, ο υπηρέτης – επιστάτης Φίγκαρο και υπηρέτρια της Κόμισσας Αλμαβίβα, Σουζάνα, κάνουν σχέδια για τον επικείμενο γάμο τους. Η Σουζάνα τού εξομολογείται το πιεστικό ερωτικό ενδιαφέρον του Κόμη, ο οποίος επιδιώκει να ματαιώσει τον γάμο τους. Η Μαρσελίνα είναι ερωτευμένη με τον Φίγκαρο και προσπαθεί, επίσης, να ματαιώσει τον γάμο, ζητώντας τη βοήθεια του Μπάρτολο. Ο Κερουμπίνο, νεαρός ακόλουθος του Κόμη και ερωτευμένος με την Κόμισσα Αλμαβίβα, ζητάει τη βοήθεια της Σουζάνας, για να την πλησιάσει και να την παρακαλέσει να μεσολαβήσει, ώστε να αποσπάσει την εύνοια του Κόμη.

Όταν, ξαφνικά, εμφανίζεται ο Κόμης, η πανικόβλητη Σουζάνα τον κρύβει. Εκείνος υποψιάζεται πως κάτι ύποπτο συμβαίνει, αλλά συνεχίζει το παιχνίδι της κατάκτησης της νεαρής υπηρέτριας με όλα τα μέσα, προσπαθώντας, μάλιστα, να την εξαγοράσει, ώσπου ανακαλύπτει τον κρυμμένο νεαρό. Αγανακτισμένη με τη συμπεριφορά του συζύγου της, η Κόμισσα ακούει το σχέδιο του Φίγκαρο, για να προκαλέσουν τη ζήλια του Κόμη και, κυρίως, να ματαιώσουν τις βλέψεις του για τη Σουζάνα. Και έτσι, αρχίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι συμπτώσεων, παρεξηγήσεων και έρωτα.

 

ΕΛΊΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΉ

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού, σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός, δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού – Στάθης Λιβαθινός, σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός, ζωντανή μουσική: AntArtes, επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Τσελεμπή, βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Παπατριανταφύλλου, διεύθυνση παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου – Ελίνα Φέσσα. Παίζουν: Άρης Τρουπάκης, Αντιγόνη Φρυδά, Δημήτρης Ήμελλος, Αμαλία Τσεκούρα, Μαρία Σαββίδου, Γεράσιμος Μιχελής, Χρήστος Σουγάρης, Αργυρώ Ανανιάδου, Γιώργος Τσιαντούλας, Νίκος Καρδώνης, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Λευτέρης Αγγελάκης.

 

ELINA GIOUNANLI

Αμαλία Τσεκούρα, Μαρία Σαββίδου.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή, μέχρι τον Απρίλιο: 7, 12, 13, 14, 19, 20, 21, 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου: 21.00, 8, 15 και 22 Φεβρουαρίου: 15.30 και 19.00, 11 και 18 Φεβρουαρίου: 19.00. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 22 ευρώ, Β΄ ζώνη: 18 ευρώ, φοιτητικό: 14 ευρώ, κάθε Πέμπτη: γενική είσοδος: 14 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Ομήρου 8, τηλ.: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.