Ειδησεογραφικό site

Επαφές Μανιάτη στο Λονδίνο με κορυφαίες πετρελαικές εταιρείες για τα θαλάσσια οικόπεδα

49

Τις υπό παραχώρηση περιοχές στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και Νότια της Κρήτης θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, στο Λονδίνο και αφορά τα οικόπεδα για την έρευνα υδρογοναθράκων.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και μικρότερους ενεργειακούς παίκτες. Ανάμεσά τους ονόματα όπως η ιταλική Eni και η γαλλική Total, αλλα και οι Shell, ExxonMobil και Statoil. Με ορισμένες από αυτές μάλιστα έχουν κανονιστεί από την ελληνική πλευρά και τετ α τετ συναντήσεις, ώστε να απαντήσουν σε επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν σταλεί 500 προσκλήσεις.

Μάλιστα, εκτός από στελέχη της πετρελαικής βιομηχανίας, ενδιαφέρον για συμμετοχή στην παρουσίαση του Λονδίνου έχει εκδηλωθεί και από στελέχη εταιρειών παροχής συναφών υπηρεσιών με τις έρευνες.

Η ενημέρωση των επενδυτών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση των πετρελαϊκών εταιρειών (1 και 2 Ιουλίου). Ο κ. Γιάννης Μανιάτης, ανοίγοντας την εκδήλωση, θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας. Θα αναφερθεί στον διεθνή διαγωνισμό για τις υπό παραχώρηση περιοχές, ο οποίος θα προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Ιουνίου και Νότια της Κρήτης.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη, η οποία θα παρουσιάσει και εκείνη, στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία, τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.

Οι περιοχές στις οποίες έγιναν οι έρευνες χαράχτηκαν σε τουλάχιστον 15 θαλάσσια οικόπεδα, ενώ μέχρι τέλη Αυγούστου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος της διαγωνιστικής διαδικασίας στην ευρωπαϊκή εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση των πρώτων προς έρευνα θαλάσσιων οικοπέδων της Ελλαδικής ΑΟΖ γίνεται σε μία περίοδο αρκετά κρίσιμη, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για νέες πηγές ενέργειας με στόχο να υπάρξει σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Για την τελική χάραξη των οικοπέδων έχουν ληφθεί υπόψιν δεκάδες παράμετροι, όπως τα θαλάσσια βάθη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και τις συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες και αφορά, κυρίως, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.

Πάντως, το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στο Ιόνιο, καθώς στην περιοχή της Κρήτης υπάρχει αυξημένο ρίσκο, καθώς τα μεγάλα βάθη ανεβάζουν πολύ το κόστος και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

Πηγή: newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.