Ειδησεογραφικό site

Επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης ΕΕ – Βρετανίας θέλει ο Ντ. Κάμερον

28

Πιστός στη «γραμμή» Θάτσερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη, για να προωθήσει τις συζητήσεις για την αναδιαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε αν και ξέρει καλά ότι το βασικό μενού στην «ατζέντα» είναι η ελληνική κρίση.

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε , πριν από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Λονδίνου στην Ε.Ε , έχει ήδη συναντήσει ή επικοινωνήσει τηλεφωνικά με 20 Ευρωπαίους ηγέτες. Θα μιλήσει με τους υπόλοιπους επτά αρχηγούς χωρών – μελών της Ε.Ε πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για να προλειάνει το έδαφος αναφορικά με την προώθηση της επαναδιαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Κάμερον , Έλεν Μποόουερ.  Ένας εξ αυτών θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Μπόουερ επεσήμανε στα βρετανικά ΜΜΕ ότι, ο Κάμερον σκοπεύει να μιλήσει ή να συναντήσει τους ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας της Κροατίας, της Ελλάδας , της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου  Κορυφής.
Ωστόσο, Βρετανοί συντηρητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως, η παρέμβαση του Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής μπορεί να επισκιαστεί από την κρίση χρέους της Ελλάδας. Προωθώντας τις συζητήσεις για την αναδιαμόρφωση της σχέσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι καταγράφεται πρόοδος γύρω από το θέμα απαντώντας με τον τρόπο αυτό στους επικριτές του εντός κι εκτός του κόμματός του.

Παρά την θριαμβευτική επανεκλογή του  τον περασμένο μήνα , ο Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται ήδη υπό πίεση από την πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών, που του ζητούν να εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες τις απαιτήσεις του για την μεταρρύθμιση της Ε.Ε και να είναι πιο φιλόδοξος στην επαναδιαπραγμάτευση του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγές εντός του υπουργικού συμβούλιο του Κάμερον, η κυβέρνηση του Λονδίνου εξετάζει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Λονδίνου στην Ε.Ε το Φθινόπωρο του 2016.
Από την πλευρά της, όμως, η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού έσπευσε να  διαψεύσει αυτά τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντας τα ως «εικασίες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.