Ειδησεογραφικό site

Επί 15 χρόνια λεηλατούσε τους αρχαιολογικούς χώρους όπου δούλευε

19

Επί 15 ολόκληρα χρόνια, στο διάστημα των οποίων εργαζόταν περιστασιακά ως συμβασιούχος σε επίσημες ανασκαφές, λεηλατούσε τους αρχαιολογικούς χώρους σε περιοχές της Κοζάνης, της Ημαθίας και της Φλώρινας ένας 52χρονος που συνελήφθη μαζί με την 49χρονη σύζυγό του επειδή είχαν μετατρέψει σε… μουσείο το σπίτι τους στην Κοζάνη.

Η δράση του 52χρονου είχε ξεκινήσει από το 1999 και σταμάτησε πέρυσι. Από τους αρχαιολογικούς χώρους όπου εργάστηκε, είχε κλέψει πλήθος αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή, αλλά και από την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο. Το ζευγάρι τα είχε σε κοινή θέα στο σπίτι του, όπου καλλιεργούσε και τρία δενδρύλλια κάνναβης ύψους 0,50 ως 0,60 εκατοστών, ενώ κατασχέθηκαν ακόμη μικροποσότητα χασίς και περίπου 18.000 σπόροι κάνναβης.

Στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης παραδόθηκαν μεταξύ άλλων από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ανθρωπολογικό και οστεολογικό υλικό, οστέινα εργαλεία, οστά ζώων, δύο μεγάλα πήλινα αγγεία προϊστορικών χρόνων, ενεπίγραφες μαρμάρινες στήλες, πήλινα και λίθινα τμήματα, ακέραια ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, όστρακα, τμήματα αγγείων και ακέραια πήλινα αγγεία, πλήθος λίθινων εργαλείων, υφαντικά βάρη όπως σφονδύλια και αγνύθες, μια χάλκινη αιχμή δόρατος, κοσμήματα από λίθο ή όστρεο και πλήθος σιδερένια καρφιά, χάλκινα και σιδερένια κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα και άλλα.

Το ζευγάρι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης που τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβάσεις των νόμων περί προστασίας αρχαιοτήτων και περί ναρκωτικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.