Ειδησεογραφικό site

ΕΟΠΥΥ: Αλματώδης και εξωπραγματική η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις

43

Συνεχή ανοδική τάση καταγράφεται στις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την συγκράτηση της δαπάνης δεν κατάφεραν να ανακόψουν την αυξητική τάση της συγκεκριμένης δαπάνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός, το 2012 καταβλήθηκαν 429, 4 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, το 2013 οι απαιτήσεις έφτασαν τα 603 εκατ. ευρώ και μέχρι τον Ιούλιο του 2014 έχουν υποβληθεί απαιτήσεις ύψους 394 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για «αλματώδη, εξωπραγματική εικόνα απαιτήσεων για διαγνωστικές εξετάσεις» και ξεκαθαρίζει ότι «η οδηγία του Υπουργού Υγείας και η προσπάθεια που γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ είναι για το επόμενο διάστημα να τηρηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός, χωρίς rebate και clawback, με διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες».

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξηγεί, το υπουργείο Υγείας με πρόσφατη υπουργική απόφαση θεσμοθέτησε κατευθυντήριες οδηγίες και κανόνες συνταγογράφησης με στόχο τον εξορθολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων. Επιπλέον προβλέπει μέχρι τέλος τους έτους κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού σε όλους τους παρόχους με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και τις απαιτήσεις των παρόχων για το 2013.

Απολογισμός πληρωμών προς τους παρόχους υγείας

Η εικόνα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ είναι η ακόλουθη:

-Επισκέψεις ιατρών: έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο 2014 και οριστικοποιείται και πληρώνεται εντός των επόμενων ημερών ο Ιούλιος και ο Αύγουστος

-Μονάδες Τεχνητού Νεφρού- Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης: έχουν πληρωθεί 6 μήνες και ενταλματοποιείται για να πληρωθεί και ο Αύγουστος

– Φαρμακεία: έχουν πληρωθεί 6 μήνες και τις επόμενες ημέρες αποπληρώνεται και ο 7ος

-Φυσιοθεραπευτές: έχουν πληρωθεί 5 από τους 8 μήνες. Ενταλματοποιείται ένας μήνας ακόμη.

-Ιδιωτικές Κλινικές, Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, Εργαστηριακοί Ιατροί και Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας: έχουν πληρωθεί 4 από τους 8 λόγω των περιορισμών που επιβάλλει ο κλειστός προϋπολογισμός και τις επόμενες ημέρες αποπληρώνεται ένας ακόμη μήνας (Αύγουστος).

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι αυτές ανήλθαν για τον μήνα Αύγουστο 2014 στο ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 556.159.228 ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες του Ιουνίου 2014 που ήταν 2,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι εισφορές που έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και δεν έχουν αποδοθεί σε αυτόν από τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 560.502.417 ευρώ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ με παρέμβαση του Υπουργού Υγεία, κ. Μ. Βορίδη στο Υπουργείο Οικονομικών επιταχύνεται με το άνοιγμα των πιστώσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και για το 2012.

Τα σχόλια είναι κλειστά.