Ειδησεογραφικό site

Εξορκίζουν τον… Σόιμπλε Μαξίμου και Αριστερή Πλατφόρμα

32

Του Ευτύχη Παλλήκαρη

Ένα ιδιότυπο παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του, από τη μια και την Αριστερή Πλατφόρμα, από την άλλη.

Καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το γόρδιο δεσμό για το αν θα προσφύγει -και πότε στις κάλπες και αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων του νέου μνημονίου, η κόντρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται ασίγαστη.
Οι δυο πλευρές επιχειρούν να εξοπλιστούν με επιχειρήματα ενόψει του οριστικού διαζυγίου τους, που προφανώς προκαλεί εμπλοκές στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης είναι και η προσπάθεια της κάθε πλευράς να χρεώσει τον… Σόιμπλε στην άλλη! Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που χτες μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο είπε πως θα ήταν άδικο να μη δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για μια νέα αρχή, εξακολουθεί να θεωρείται «υπ’ αριθμόν ένα εχθρός», ιδιαίτερα στους κόλπους της Αριστεράς.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δέχτηκε μεγάλη πίεση από το Μαξίμου για «σύμπλευση» με τη στρατηγική του κ. Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

Μόλις προχτές, ο υπουργός Επικρατείας και εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, κ. Νίκος Παππάς, τόνιζε: ««Λυπάμαι που θα το πω και οι σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα έπρεπε να ντρέπονται να το πουν. Προτείνουν συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Δηλαδή συμφωνία και δάνειο με τους εταίρους για τη μετάβαση σε νέο νόμισμα. Με απλά λόγια προτείνουν Μνημόνιο και δραχμή. Σε αυτό το σενάριο, το οποίο ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, όπως γνωρίζει ο σύντροφος Λαφαζάνης, τα πράγματα για τις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά θέλει να εκπροσωπεί θα ήταν σαφώς χειρότερα».

Η απάντηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας ήρθε με συνέντευξή του στο Real.gr: «Ο Σόιμπλε έχει επιβεβαιωθεί ως άριστος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, υμνητής της μνημονιακής στροφής της και ως καλός «στρατολόγος» της στη γερμανική Βουλή για τη συλλογή ψήφων Γερμανών βουλευτών στο τρίτο μνημόνιο» είπε και πρόσθεσε πως «απεδείχθη ότι έχει πολύ χαλαρά αντανακλαστικά απέναντι στις σκληρές συνταγές Σόιμπλε, οι οποίες, σχεδόν, στο σύνολο τους ενσωματώθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο η Αθήνα έκανε δεκτό».

Τα αλληλοδιασταυρούμενα πυρά δεν αφορούν μόνο τον κ. Σόιμπλε αλλά επεκτείνονται και σε άλλους κρίσιμους τομείς, σε μια προσπάθεια και των δύο πλευρών να αποσειστούν οι ευθύνες για πολιτικές πρωτοβουλίες με δραματικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας.

Η τακτική αυτή ακολουθείται εδώ και πολλές μέρες στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με την «προεδρική φρουρά» να εγκαλεί την Πλατφόρμα για υπονόμευση της κυβέρνησης και αναγκαστική επίλυση της διαφοράς μέσω της κάλπης. Η Πλατφόρμα από την άλλη εγκαλεί την κυβέρνηση για το σχέδιο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θεωρώντας ότι αυτές δεν είναι απαραίτητες εφόσον αποσυρθεί η στήριξη της κυβέρνησης το «μνημόνιο 3».

Και είμαστε ακόμα σε μια σκληρή αντιπαράθεση, οι όροι της οποίας είναι υπό διαμόρφωση…

Αναδημοσίευση από Athens Voice

Τα σχόλια είναι κλειστά.