Ειδησεογραφικό site

Εξηγήσεις Στεφανάδη για τα άρθρα του περί επιστροφής στη δραχμή: Ηταν σενάρια, δεν ισχύουν σήμερα

43

Διευκρινίσεις έσπευσε να δώσει ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης, προκειμένου να κάτσει ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε έπειτα από την αποκάλυψη πως σε παλαιότερο άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» τον Δεκέμβριο του 2011, είχε υποστηρίξει ως λύση την επιστροφή στη δραχμή.

Ο κ. Στεφανάδης προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση στην οποία εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με τις επιλογές της κυβέρνησης και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ, τονίζει πως στο άρθρο του, αναπτύχθηκαν οι διαφορετικές εναλλακτικές πιθανότητες και σενάρια και πως σήμερα, τρία χρόνια μετά τη «θεαματική» δημοσιονομική προσαρμογή, « ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το Ευρώ».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, σημειώνει πως η Ελλάδα πέτυχε αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ως την προτιμητέα λύση, καθώς το σενάριο της «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή» δεν ήταν το προτιμητέο.

«Εξηγούσα ότι θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να ακολουθήσει την πορεία της εσωτερικής υποτίμησης, που τελικά ακολούθησε», διευκρινίζει ο κ. Στεφανάδης.

Υπενθυμίζεται πως το απόσπασμα του επίμαχου άρθρου της 18ης Δεκεμβρίου του 2011, μεσούσης της κρίσης, που προκαλεσε έναν μίνι πολιτικό σεισμό ήταν το εξής: «Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι Σαυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή».

Το who is who του νέου επικεφαλής του ΣΟΕ

Ο κ. Στεφανάδης, συνονόματος ξάδερφος του γνωστού γιατρού και συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά σε θέματα υγείας, έχει ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό στον τομέα της Οικονομίας, ενώ μάλιστα έχει και αρκετά κοινά στοιχεία στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία με τον νυν υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του νέου «τσάρου» της Οικονομίας.

Ο κ. Στεφανάδης, είναι αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στο ενεργητικό του έχει τη Federal Bank of Reserve, γνωστή και ως Fed, στην οποία εργάστηκε για το χρονικό διάστημα 1998-2003. Έχει διδάξει οικονομικά σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ έχει διατελέσει και οικονομολόγος στη ΔΕΠΑ, το διάστημα 1997-1998. Ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ έχει Διδακτορικό στα Οικονομικά (1997) στο Stern School of Business, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ έχει σπουδάσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πολιτικός μηχανικός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.