Ειδησεογραφικό site

«Εξετάσεις» για το έγκλημα και την τρομοκρατία έδωσε στην ΕΕ, ο Αβραμόπουλος

51

Τις προτεραιότητές του σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης στην Ε.Ε καθώς και τις δράσεις που θα αναλάβει ώστε να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ζητήματα παροχής ασύλου σε περίπτωση που η υποψηφιότητά του εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέπτυξε ο προτεινόμενος Έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών, η ενίσχυση της Frontex, η χρήση νέων τεχνολογιών στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην παροχή ασύλου καθώς και ενδεχόμενες αλλαγές στη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» ήταν τα βασικότερα ζητήματα της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου, όσο και των ερωτήσεων των ευρωβουλευτών.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των ακροάσεων των προτεινομένων Επιτρόπων πριν η Ολομέλεια δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως γνωρίζει την ευθύνη της θέσης του και δήλωσε περήφανος για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει.

«Είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος Επίτροπος που θα έχει την αρμοδιότητα της μετανάστευσης και αυτό δείχνει τη δέσμευση του κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει προταθεί για ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια στην Επιτροπή Γιουνκέρ, υπογράμμισε πως η Ε.Ε αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση και η κοινή μας υπευθυνότητα θα ελέγξει την ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών αλλά για αυτόν τον σκοπό απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο σκοπός μας δεν είναι φυσικά να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη- φρούριο. H ιστορία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απομόνωση. H Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει μόνο όσο ενθαρρύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών και των προσώπων.  Πρέπει όμως να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, η Ε.Ε. είναι ένας χώρος ελευθερίας, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση των μεταναστών και να εξασφαλίσουμε πως το έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της Ε.Ε» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Frontex, αλλά και έναν διάλογος σχετικά με τη μελλοντική μορφή της υπηρεσίας.

Ο προτεινόμενος Έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης της Ε.Ε. όχι μόνο για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης αλλά και στην ανάγκη παροχής βοήθειας στις χώρες από τις οποίες προέρχονται κυρίως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και επανέλαβε πως σε περίπτωση που λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου θα συνεργαστεί τόσο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 9 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η Διάσκεψη των Προέδρων για να κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και στις 22 Οκτωβρίου θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωβουλευτές «βομβάρδισαν» τον Έλληνα πολιτικό με ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει για την παράνομη μετανάστευση και την προστασία των προσφύγων και εκείνος προσπαθούσε να τηρήσει το όριο των 2 λεπτών για τις απαντήσεις του.
Σε κάποια στιγμή, αστειευόμενος, απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εδώ το ρολόι με έχει αγχώσει. Δεν γίνεται, με διακόπτει πάνω στο καλύτερο».
Μεταξύ των ευρωβουλευτών που θα υποβάλλουν ερωτήσεις είναι και ο Ελευθέριος Συναδινός της Χρυσής Αυγής.
Από το «Ποτάμι» θα υποβάλει ερώτηση ο Μιλτιάδης Κύρκος, από τη Νέα Δημοκρατία η Ελίζα Βόζενμπεργκ και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Χρυσόγονος.
Εξ άλλου, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπάρμπαρα Σπινέλι, η οποία εξελέγη στις πρόσφατες ευρωεκλογές και ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς, ζητά να μην λάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με τη σειρά του, ο Έλληνας Επίτροπος υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτήν την ευρωομάδα και τον καλεί να πάρει θέση, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι ζήτημα Εθνικής Συνείδησης πρωτίστως να απαντηθεί ο χαρακτηρισμός της χώρας μας ως «Ξενοφοβικής»».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.